Vems ärenden går Maud Olofsson?

Maud Olofsson vill sänka elskatten men vad hjälper det?

Tyvärr är det inget som bromsar de   skenande elkostnaderna för oss konsumenter. Det är ju inte där problemet ligger utan i avregleringen som inte nådde målet med ökad konkurrens. Istället fick vi en handfull elbolag som dominerar elmarknaden och som både säljer och köper på elbörsen Nordpol och därmed själva sätter priset. En oligopolmarknad som renderar  jättevinster till elbolagen och hål i plånboken hos oss konsumenter. Friheten att välja elbolag har inget värde då vi är fast i klorna på det bolag som har monopol på elnätstjänsten där vi bor. Så blev det med den valfriheten.

Elen för en vanlig villa är 9 000 kronor dyrare i Sverige än för en liknande villa i Finland och 3000 dyrare än i Norge. Enligt villaägarna skulle det bero på elskatten i Sverige. Tro det den som vill! Och frågan kvarstår   varför vi ska ha de högsta priserna i Norden när vi producerar den billigaste elkraften.

Nej, Maud Olofsson, det här imponerar inte. Svaren på de viktiga frågorna kring den havererade elmarknaden ger en bitter eftersmak av politisk snömos med svagt näringsinnehåll. Någon verklig vilja att göra något åt el-juntans maktställning verkar inte finnas (AB/E24)

E24 och Aftonbladet skickade 15 frågor till näringsminister Maud Olofsson. Man häpnar när man läser svaren. Se efter själva HÄR

Bloggat: Jinge, Den hälsosamme ekonomisten

Media: DN E24 Svd 123 Svt
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
13 years ago

Villaägarna vilseleder. Elskatten får Maud gärna sänka men bolagen sätter priser som de vill när de saknar konkurrens.

Anton
Anton
13 years ago

Mellan 1996, året då elmarknaden avreglerades, och 2005 så ökade priset på el med 86 procent.