En ny tid på väg?

Det känns bra idag med vind som blåser vänster trots det mörka moln som envetet håller till där ute på högerkanten.

Rödgrönrosa majoritet i EU-valet här i Sverige lär sätta starka spår, trots lågt valdeltagande,när det är det dags för valet i september. Omsvängningen i opinionen kan endast tolkas som att nu får det vara nog med nyliberal experimentverkstad. Nu vill vi se ett samhälle där människor och miljön  går före marknadens, ett jämlikt samhälle där alla får plats, ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle.

Resultatet är också en signal till socialdemokraterna att se över sitt hus. Trianguleringen mot mitten har blivit ett blindskär där vänstervinden fått blåsa förbi. Står S kvar och stampar på samma nivå i rlksdagsvalet lär Löfven få finna sig i att bjuda in fler än MP till förhandlingsbordet.

För Vänsterpartiet måste resultatet ha blivit en besvikelse även om partiet ökar några tiondelar sedan sist. I Göteborg blev F!  större än V.

euvalet

Jag vågar sätta en slant på att är  en hel del unga vänstersympatisörer  som reagerade på Sjöstedts plump i protokollet då han fördömde Ung Vänsters deltagande i en antirasistisk demonstrationen  på Götaplatsen.

Feministiskt initiativ fångade upp ungdomsväljarna och hade ungdomarna fått bestämma hade Piratpartiet fått stanna kvar i Bryssel.

Bland moderaternas väljare är många äldre män. Kanske självdör det partiet så småningom. Och vem vet om inte alla de yngre män som sympatiserar med Sverigedemokraterna kommer till insikt så småningom?

Kanske väntar andra tider nu. För att möta främlingsfientlighet och rasism här hemma och ute i Europa krävs en politik som tar sikte på att minska klyftor och skapa jobb och främst av allt återupprätta den välfärd som raserats under nyliberal flagg.

Media: DN1234, Skanskan1234

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 

 

 

Please follow and like us:

  5 comments for “En ny tid på väg?

 1. Anton
  26 maj, 2014 at 17:40

  I EU- valet röstar många utifrån en bestämd fråga/åsikt för att rätta in sig ledet vid riksdags- och kommunval.

  • 26 maj, 2014 at 17:42

   Vi får se om F! kan behålla sin position i opinionen i september.

   • Joanna
    26 maj, 2014 at 18:40

    Det tror och hoppas jag att F! får!

 2. Mia
  26 maj, 2014 at 19:12

  Ja nu är det tid för tyckande, tro och spekulationer igen…. Jag tror att Fi blir minst lika stora i riksdagsvalet, kanske större än i EU-valet. Alliansens företrädare måste darra på manschetten… och även hr Löfvén, tror jag.

  Märkliga tider vi lever i då främlingsfientliga partier slår på stora trumman och tar sig in i de olika parlamenten…

Comments are closed.