En menlö(s) motion om friskolor.


Socialdemokraterna tror att det går att stoppa framtida skolkonkurser med hjälp av ett samarbetsavtal mellan kommun och friskola.

Löfven och Baylan vill att det ska krävas ett samarbetsavtal mellan kommunen och en ny friskola innan den kan få tillstånd.(AB)

Vad är det för trams! Alla vet att det är vinstuttaget som är boven i dramat. Anser ett riskkapitalbolag att en skola inte är lönsam längre läggs den ner. Då hjälper inget samarbetsavtal.

Socialdemokraterna säger sig värna den likvärdiga skolan. Om S menar allvar räcker det inte med läpparnas bekännelse. Kommersialiseringen av skolan har bidragit till att väl fungerade skolor i förorten tvingats lägga ner med ökad segregation som följd. .

Skolval ger inte högre kvalitet. Ökad segregation, särskilt etnisk sådan, är däremot en väl dokumenterad och mycket vanlig effekt.(Per Kornhall,Skolvärden)

Om socialdemokraterna inte vågar sätta ner foten och sätta stopp för vinstuttaget i den svenska skolan kommer vi snart enbart ha kvar stora riskkapitalbolag som driver skolor. Bolag vars främsta mål är att öka vinsten. Hur det då kommer att gå med den svenska skolan gav Pisa-underökningen en vink om.

Lästips:

1.Swedens great welfare heist, Adam (Red pepper)

How did Europe’s most successful welfare state come to be rebuilt from the inside out according to the principles of the Chicago school?

2.En kortversion av forskning om skolval, Per Kornhall (Skolvärden)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments