En allt tunnare välfärd.


Nu står moderaterna med rumpan bar. Verkligheten kan inte längre sopas bort med statistiska finter eller blå dunster.

Internationella studier ställer Sverige i skamvrån då det visat sig att det är i Sverige klyftorna ökar mest .

Reinfeldt_bad-248x300Moderaterna sviker de som arbetat och blir av med sitt jobb. Genom en medveten politik där a-kassan urholkats försätts en arbetslös i en nästintill hopplös situation. A-kassan ligger i dagsläget på samma nvå som försörjningsstödet och i vissa fall under det stödet.

Det system som skulle ge trygghet och en möjlighet att ställa om har smulats sönder. En utlovad minskning av utanförskapet har blivit dess motsats.

Vad svensk såväl som internationell forskning i dag visar är att rimligt heltäckande trygghetssystem och ersättningar, till exempel vid arbetslöshet, ökar sannolikheten för att få ett jobb i jämförelse med att inte ha a-kassa. Att rusta upp våra trygghetssystem i form av a-kassa och sjukförsäkring är att få människor närmare en egen försörjning i form av ett jobb. (Heike Erkers, förbundsordförande, Akademikerförbundet SSR & Ursula Berge, samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR, DN)

Man behöver inte var konspiratoriskt lagd för att inse att det är en medveten politik från den moderatledda regeringen med syfte att skapa en reservarmé av människor som är beredda att vilket lågbetalt jobb som helst till vilka villkor som helst.

Samtidigt har de löst problemet med fackets inflytande genom att göra a-kassa ointressant för allt fler. Vaför betala en arbetslöshetsförsäkring och fackavgift när a-kassan inte ger den omställningstrygghet den ursprungligen var avsedd för.

Vad som slår mig är att det gick så snabbt att riva ner trygghetssystemen och gröpa ur välfärden. Det som tog tid att bygga upp revs ner på några år.

Illustration: Erik Rune

Media: Anna-Karin Mattsson, Martin Moberg, AB, DN123,NSD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
T Lindholm
T Lindholm
10 years ago

Och vad som händer numera nästan jämt, är att den Arbetslöse, Socialbidragstagaren, eller den Utförsäkrade, Sjuke tvingas till s.k Sysselsättning som motprestation för att få sitt Bidrag.
Man sitter som i en ”rävsax” , för allra flesta av dessa personer har ju ett Boende, Familj, därför är man tvingad att gå med på precis vad som helst, för att åtminstone få pengar till sitt boende, för ingen riskerar ju att bli Vräkt…!
Jag undrar hur, och vem det är som har tillåtit detta att fortgå, och framför allt att få gå så långt…??