Anders Borg har haft uppenbara svårigheter att se verkligheten som den är.
De ekonomiska teori som la grunden för jobbskatteavdrag, sänkt arbetslöshetskassa , sänkt arbetsgivaravgift för unga, jobbcoacher, sänkt restaurangmoms mfl åtgärder fick en allvarlig törn då de skulle omsättas i praktisk verklighet. De flesta åtgärder fick aldrig den effekt Anders Borg och Fredrik Reinfeldt utlovat.
Ökade klyftor skulle ge minskade klyftor på sikt påstod Anders Borg. Sänks reservationslönen kommer fler i arbeta påstod han mitt underbrinnande finanskris. I dag har vi facit. Regeringens arbetslinje har inte haft den effekt på jobben som utlovats.
Vad det handla tom är en ekonomisk politisk modell som Anders Borg kopierat från USA. I korthet går den ut på att om man sänker ersättningar så tvingas den som inte kan överleva att söka jobb. Känns det igen? Sänkt arbetslöshetsunderstöd och utförsäkring av sjuka för att öka benägenheten att ta ett jobb . Det är regeringens arbetslinje. Låter bra i teorin kan tyckas. Hur sjuka blir friska genom att fråntas sin försörjning och hur arbetslösa ska få jobb så där i ett nafs i ett läge då arbetslösheten ökar och ökar har Borg ingen förklaring på. Struktur- och konjunkturarbetslöshet blir individens skuldbörda och sjukdom existerar inte. I Borgs värld är sjuka egentligen friska.(Stämmer inte verkligheten gäller kartan, tidigare inlägg)
Dagens Nyheter konstaterar att alliansens jobbsatsningar gett dåligt resultat:
Arbetslinjen tog alliansen till regeringsmakten. Men efter sex år är regeringens jobbfacit magert, visar DN:s granskning. Mer än hälften av de åtgärder och reformer som genomförts för att öka sysselsättningen har haft ingen eller liten effekt.
Dagens Nyheter betar av åtgärd efter åtgärd HÄR. Statsministern försöker släta över saken och menar att man hela tiden utvärderar sina åtgärder. Varför saknas i så fall en fungerande jobbpolitik?
Arbetslösheten väntas i år bli lika hög som efter finanskrisen för fyra år sedan. Finansdepartementets egen prognos pekar på en arbetslöshet så hög som 8,2 procent. Med de sänkta ersättningarna i a-kassan blir det många familjer som får det svårt att få vardagen att gå ihop. Men det bekymrar knappast Anders Borg. I Borgs värld är det helt rätt att piska den som är arbetslös och erhåller låg ersättning att ta vilket jobb som helst, var som helst till minimal ersättning.
Moderaterna anser nog trots allt att politiken lyckats. Skatterna har ju sänkts och det mest för de som har mycket. Välfärden har privatiserats och statens inflytande minskat. Att tryggheten gått förlorad och fattigdomen ökat är förmodligen en bieffekt de anser att vi kan leva med .
Media: DN 1, 2, Folkbladet, SvD,AB1, 2 , 3 & M Moberg & G Johansson
Läs även andra bloggares åsikter om arbetslinjen, arbetsmarknadspolitik, misslyckande, arbetslöshet, fattigdom, fredrik reinfeldt, anders borg, politik, samhälle