Edward Snowden sätter spår.

Nu har jag läst Lena Sundströms artikel i DN om Edward Snowden.
jultaletDet är en lång artikel, en välskriven artikel  om en ung man som för alltid skrivit in sig i historieböckerna. Läs den!

Edward Snowden är en i mina ögon en hjälte som offrade sitt gamla liv för demokratin och sanningen. Själv anser Edward Snowden att han inget offrat utan gjorde ett medvetet val för att kunna se sig själv i ögonen.

Edvard Snowden blev världskänd över en natt då The Guardian publicerade delar av alla de dokument från NSA som visade att USA övervakar oss alla in på bara skinnet. Du, jag, mamma, pappa ja alla är vi satta under  luppen.

Edward Snowdens avslöjande gjorde honom till en jagad man ”förvisad” till Ryssland , det enda landet som beviljade hnom asyl. Hans  röst tystnade inte i ryska korridorer så sm NSA hoppats på(?).

Jag kan kommunicera med vem som helst, var som helst. Jag talar regelbundet på de mest prestigefyllda universiteten i USA, inför studenter som verkligen bryr sig om de här frågorna.
Lyssna (01:04 min)
– Tidigare har människor som har tvingats i exil förlorat sin betydelse och sitt inflytande i den politiska debatten. Därför har exil varit en populär strategi när det handlar om att ta itu med politiska dissidenter, oavsett om det har handlat om Sovjetunionen, som har deporterat författare som de inte gillade, eller amerikanska dissidenter på Kuba. Teknologin har förändrat det. Exil som strategi fungerar inte riktigt längre.
– Det här är något som jag verkligen funderar över när jag tänker på framtiden. Hur jag kan hjälpa aktivister och dissidenter, som har något att säga, som vill bidra? Att rasera de här murarna och säga att det inte spelar någon roll var jag är, min röst kommer att fortsätta höras ändå. Det här är något extremt kraftfullt som har börjat hota regeringar.
Den 29 september i år postade han sitt första inlägg på Twitter: ”Can you hear me now?”, ”Hör ni mig nu?” Och det gjorde folk. På kort tid var Edward Snowden uppe i 1,5 miljoner följare. Själv följer han bara en – NSA:s officiella konto. En galghumor som också lyser igenom i flera av hans inlägg. (DN)

Edward Snowden menar att kriget mot terrorismen tagit sig allt mer groteska former och att land efter land även Sverige dragits in i ett smutsigt hantverk dirigerat av USA.

Lena Sundströms artikel tog andan ur mig och fick mig att inse hur viktigt det är att det fnns männskor som lyssnar på sitt eget samvete om  vad som är rätt och fel och vågar ta steget ut istället för att blint lyda och stanna kvar inne i värmen.

Missa inte Lena Sundströms artikel om Edward Snowden som är en dokumentation över vår nutidshistoria som har och kan få påverkan på utvecklingen världen över, i Mellan Östern, i vårt närområde , i vårt eget land.

”Snowden drönare skapar terrorister”(DN)

Andra om , , , , , , , & Jan-Inge Flucht på bilderblogg.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments