Ekonomisk teori och verkligheten…

Nu drar Timbro sitt strå till stacken för att stödja Anders Borgs tal om att sänkta introduktionslöner skulle råda bot på arbetslösheten.

Regeringen borde verka för att sänka lägstalönerna för att fler svenskar födda utomlands ska få jobb, anser Timbro.(DN)

Vi har hört det förut från Anders Borg mfl om vikten av att sänka ingångslöner. i tjänstesektorn, hotell-och restaurang, den kommunala sektorn och inom handeln. Han anser t om att vård- och omsorgspersonal har för höga löner. Alliansfritt Sverige har gjort en sammanställning på alla som kräver detsamma. Gemensamt för dem alla är att de befinner sig högerut på den politiska skalan.Inget som förvånar då alliansens så kallade arbetslinje lett till att Sverige glidit isär alltmer. Den nakna sanningen är att det finns inga så kallade dynamiska effekter i att öka klyftor.

Modellen man kopierar är  från USA . En modell som påstår  att om arbetslöshetsersättningen sänks, vilket ju gjorts i Sverige så kommer benägenheten att ta jobb till lägre ersättning att öka. Om man höjer blicken och ser hur verkligheten fungerar ser man snabbt att modellen inte fungerar.  Det finns inget samband mellan låga löner och låg arbetslöshet. Anders Svensson skriver att det finns många länder som har betydligt lägre lägstalöner än Sverige, men som ändå har betydligt högre arbetslöshet.

Vad man vill är att skapa ett låglöneproletariat att ösa ur när behoven uppstår. Fasans Fas3 är ett skrämmande exempel på hur arbetslösa tvingats till slavliknande kontrakt. Hur de med extremt låga löner ska klara sin försörjning är deras egen ensak. De får väl göra som i USA skaffa flera olika jobb och arbeta dygnets alla vakna timmar. Ett är säkert att någon privat sjuk- eller sjukvårdsförsäkring lär den gruppen aldrig få råd med.

Bloggat: M Moberg, Görans tankar, Den hälsosamme ekonomisten

Media AB2, GP, DN, HD, SVD12, LO-tidningen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 comments for “Ekonomisk teori och verkligheten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.