Dimridåer, osanningar och trovärdigheten.

Partiledardebatten visade på skiljelinjer mellan alliansen och de rödgröna partierna. Det gäller främst synen på statens roll och hur välfärden ska finansieras.

Alliansen eftersträvar en nattväktarstat där staten s inflytande i ekonomin är så liten som det bara går.  Därför hyllas skattesänkningar. Vad de avstår ifrån att nämna  är att om inkomsterna minskar måste utgifterna följa efter. Minskad skatt betyder nedskärningar i skola, vård och omsorg. Priset är en försämrad välfärd och därmed en ökad otrygghet i livets olika skeden. Karin Petterson sätter huvudet på spiken när hon skriver:

Det moderata politiska projektet är evigt och konstant­ som polstjärnan: minskad stat genom lägre skatter.

[…]

Det Reinfeldt och Borg har gjort, förutom att sänka skatterna, är att de år för år har sett till att staten blivit mindre. Dels genom de nedskärningar de faktiskt annonserat, som a-kassan. Men också genom att undvika att höja bidrag till kommuner, socialbidrag och studiebidrag i takt med att ekonomin växer. Långsamt urholkas verksamheter, stöd och försäkringar. Utan att aktiva beslut behöver fattas, utan debatt, utan diskussion om vägval eller visioner. AB

Verkligheten kan moderaterna och de andra allianspartierna inte springa ifrån. Därför försöker de förvilla oss med sin sifferexercis.

 Som att Fredrik Reinfeldt drog till med att han skapat 200 000 fler jobb. Men inte nämnde att andelen sysselsatta gått ner och arbetslösheten upp under samma period. AB

  Alliansfritt Sverige hittade 16 olika faktafel som alliansen gjorde sig skyldiga till  under debatten igår. Vet de inte bättre eller ljuger de medvetet för att försköna sina egna insatser?

Politikens innehåll döljs i kampanjer och bakom taktiska manövrer allt för att säkra maktens taburetter. Inget att förundras över om politikerföraktet späs på samtidigt som allt fler vänder politiken ryggen. Tendenser som i slutändan kan få oanade konsekvenser .

Media: SVTGP SR DN12345 AB 123456 SvD12 Dagens Arena Dalademokraten


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 comments for “Dimridåer, osanningar och trovärdigheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.