Det tog några år i Sverige också.

Apropå Saudiarabien och kvinnlig rösträtt som dröjer till nästa val kan det finnas skäl att titta tillbaks på vår egen historia.

Även hos oss tog det några år mellan beslut och verkställighet.

Den 24 maj 1919 beslutade man i Sverige att införa lika och allmän rösträtt för kvinnor, när det gällde val till riksdagens andra kammare i plenum. År 1921 genomfördes dock det första valet till andra kammaren där kvinnor deltog (Wikipedia)

Man kan ju fråga sig om det är den arabiska våren som nu nått Saudiarabien? En eftergift för att lugna framförallt de unga som vill se förändring.  Rösträtt för kvinnor som måste be sina män om liv innan de reser eller ska operera sig.  Är det männen som ges dubbel rösträtt med tanke på den bestämmanderätt de har över kvinnor  som behöver mannens tillåtelse att arbeta, resa och operera sig.  Eller är det en verklig frihet som nu skapas för de saudiska kvinnorna?

Media: SvD 1 , GP, HD,   DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Zac
Zac
12 years ago

En jättespännande detalj som inte många känner till är att det egentligen dröjde ytterligare fyra år innan (alla) män som grupp fick rösträtt. Det ställdes nämligen krav på fullgången värnplikt för en man att få rätten att rösta. Så män fick rösträtt senare än kvinnor här i landet! 🙂