Det är nog nu!

I takt med att högerextremistiska rörelser och tendenser breder ut sig har gränsen för vad som kan betraktas som humant, rättssäkert och värdigt flyttats i samma riktning.

Rättsosäkert, inhumant och ovärdigt . Det är så regeringen i vårt land behandlar ensamkommande flyktingar. 27/2 sände P1s program Kaliber en granskning av  Migrationsverkets egna rapporter. Rättsosäkert är bara förnamnet på hanteringen. Hälften av de ärenden som granskats anses otillräckligt utredda. Dessutom är en stor mängd beslut omöjliga att förstå.

Allt fler får sin ålder uppräknad efter någon timmes intervju. Konsekvensen är att de förlorar sina gode män, mister möjligheten att fortsätta påbörjad skolgång och flyttas till asylboenden för vuxna. Där väntar de på att skickas tillbaks, många till  ett land de aldrig vistats i då de levt som flyktingar i ex Iran innan de tog sig hela vägen genom Turkiet och upp till oss i Norden.

Kritiken mot Migrationsverkets hantering av ensamkommande barn kommer  från såväl fackförbund som professionella.


Nätverket #vi står inte ut – men slutar inte att kämpa
är en politiskt oberoende rörelse som rymmer en kärna av professionella och frivilla som i sin dagliga verksamhet arbetar nära de ensamkommande barnen. Där finns läkare, psykologer, socialarbetare, lärare och många fler.

Nätverket  menar att det är nog nu. När självmorden och självskadebeteenden ökar bland ensamkommande samtidigt som det inte finns någon rättssäker metod att åldersbedömma måste det bli ett stopp nu. De har gått ut med en namninsamling och kräver amnesti för de ensamkommande barn som vistast i Sverige i mer än ett år.

Här kan Du läsa mer om vilka fördelarna är och vilka organisationer som stödjer nätverket och kravet på en amnesti.

Skriv under namninsamlingen om amnesti.

#blogg100 – dag 3

Andra om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mona
7 years ago

Jag håller med! Jag är också engagerad i nätverken. Som god man ser jag på nära håll hur dåligt de ensamkommande mår.
Jag skriver ibland om det i min blogg, se kategorin ’God man (kvinna)’.