Demokratin en schimär?

 Granskning av makthavare och makten en förutsättning för demokatin.

lobLobbyism är en  lukrativ bransch såväl för lobbyister som de som köper tjänsterna. De som ägnar sig åt lobbyism har som uppgift att påverka politiska beslut.

Göran Persson fd statsminister (S), nu konsult för JKL, Sten Tolgfors fd försvarsmnster (M), nu delägare i Rud Pedersen och Per Nuder fd finansminster (S),nu rådgivare åt riskkapitalister EQT för att nämna några fd politiker tjänar idag topplöner genom att avända sina gamla kontaktnät från politikens glansdagar för att påverka beslut som ska gynna sina uppdragsgivare. De flesta lobbyisterna har varit verksamma i något borgerligt parti . Enligt AB:s lista är 45  Moderater, 23 Centerpartister, 19   Folkpartister, 8 Kristdemokrater och 4  Socialdemokrater. Det är statistik som säger en del om vad som sker.

Om PR-byråer och lobbyister försöker påverka makthavarna hur går det då med demokratin?

I USA måste exempelvis lobbyister registreras. Alla kontakter med politiker måste bokföras och alla ­utgifter ska redovisas för att man lätt ska kunna se vilken lagstiftning som varit föremål för påverkan. Om en ­politiker ska göra ett besök ­eller resa på en organisations bekostnad måste det godkännas i förhand av en etisk kommitté.

EU-parlamentet och EU-kommissionen har ett register över lobbyister för att unna se vilka de anställda inom EU träffar.(AB)

 

I Sverige saknas regelverk och därmed insyn. Spelar då i slutänden mn röst någon som helst roll förutom på valdagen? I regeringsformen står det

1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt

Vad är den skrivningen värd om de med pengar kan anlita lobbyster som har kontakter rakt in i riksdags- och regeringskorridorerna? Kontakter som sker under täcket utan någon som helst insyn och möjlighet till granskning. Lobbying är påverkan utan demokratisk insyn.  Är det inte så att demokratin skrumpnar om transparens saknas?

Aftonbladets granskning av lobbyismen i Sverige är ett steg i rätt riktning. Läs artiklarana här,r,här och här.

LästipsVad är en lobbyist? Resumé

Mer i media: AB, SvD, DN,Di,SVT,Skånskan, GP, HD, Metro, SR
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments