Monarkin en relikt.

Prinsessbröllop och mediahype runt kungahuset  har fått allt fler av oss  att undra om vi förflyttats bakåt i tiden till ett annat sekel.

En kung som statschef utan politisk makt, en galjonsfigur som kostar skattebetalarna åskilliga miljoner om året i driftskostnader.  Jag minns när kungen begärde höjt apanage då  Victoria skulle bo på egen hand. Så pinsamt. Nu slår samme kung sig för bröstet då han låter meddela att han minsann ska stå för halva bröllopskostnaden själv. Men herregud något måste väl den familjen ha kunnat lägga undan . En familj som aldrig behövt stå för fiolerna själv.

Totalt sett får det svenska kungahuset 125 miljoner kronor från staten och de svenska skattebetalarna för 2010. Det är åtta miljoner kronor mer än i fjol. Runt 60 miljoner av det avser apanaget, medel till kungafamiljen och dess verksamhet.*(DN)

Det borde räcka en bit. Fri bostad, uppassning dygnet runt och en garderob vars kostnader skulle ha kunnat försörja flera  familjer.

Kungahuset  är en relikt från den tid  då samhället skiktades i adel prästerskap, borgare ,bönder och resten fick stå med böjt huvud med mössan i handen och   symbol för ett klassamhälle som fortfarande år 2010 kännetecknar Sverige.

Spektaklet runt kronprinsessan Victorias bröllop har  inte stärkt monarkin utan tvärtom.  Det är allt fler som tycker att nu får det vara nog. Republikanska föreningen har fördubblat sitt medlemsantal senaste året.

(DN) ”Hur sannolikt är det att Sveriges statsskick ändras, och vad krävs formellt för att en sådan förändring ska gå igenom? DN lät frågan gå vidare till Mats Lindberg, professor i stats-
kunskap vid Örebro universitet. – För att avskaffa monarkin fordras det förändring av två av våra grundlagar, successions-
ordningen och regeringsformen. Det i sin tur kräver två riks-
dagsbeslut med ett riksdagsval emellan. Hur troligt är det att vi får uppleva en sådan nyordning? – Det är förstås svårt att säga. Men visst har republikanerna flyttat fram sina positioner, säger Mats Lindberg.

Det är dags nu att skrota kungahuset och  låta kungen med följe göra rätt för sig och stå för egna kostnader. Demokratin gynnas inte av att statschefssämbetet går i arv. Tvärt om!

(*uppdaterad 100518)

AB12 , Expr, DN123, Svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Panoptes
Panoptes
14 years ago

Korrigeringar:

– Kungen ”slår sig inte på bröstet”, utan det handlar om att en talesman på hovet svarar på TT:s frågor.

– Apanaget uppgår ej till 250 miljoner. Under räkenskapsåret var det anslag som Finansdepartmentet avdelade till Kgl. Hovstaterna 57 MSEK. Dessa utbetalades till Kgl. Hovstaternas konto hos Kammarkollegium, från vilket Riksmarskalken gör uttag för Hovstaternas drift. Apanaget utbetalas med tydliga riktlinjer från Finansdepartementet (samt med förtydliganden från Konstitutionsutskottet) om vad slags verksamhet de är ämnade för.

– Om de övriga 55 MSEK som utbetalas till SLOTTSstaten (dvs inte ”apanage”), skall sägas att detta är kostnader (för underhåll av slott) som staten skulle ha oavsett statsskick. Vad inga tidningar dessutom bryr sig om att skriva, är att Slottsstaten inte behöver ta ut alla dessa pengar, tack vare att inkomster från entrébiljetter m.m. gör att slottsstaten är delvis självförsörjande.

– Den kungliga familjen är här på vår anmodan (beslut i Örebro Riksdag) och de villkor under vilka den verkar är helt och ensidigt stipulerade av den svenska staten gentemot huset Bernadotte. Att antyda att de orättmätigt tillskansat sig fördelar är grovt okunnigt ur historiesynpunkt. Alltsedan Karl XII:s död har den svenska monarkin existerat på statens villkor. Om sedan parlamentarismen i staten varit olika under olika tid, så är det sällan monarkins fel.

– Den monarki vi har idag, har ingenting med forntidens monarkier att göra, utan designades av den socialdemokratiska regeringens grundlagsutredning på 60-talet, med en stor mängd remissinstanser (även folkrörelse, fackörbund etc.), och trädde i kraft 1 januari 1975. Rent konstitutionellt har den 0% gemensamt med 1809 års konstitution, under vilken vi först bad huset Bernadotte att tjäna under.

Om du vill vinna andra än dig själv till dina ståndpunkter, ökar dina chanser, om du verkar kunnig om det du vill avskaffa.

Med vänlig hälsning.