Monarkin en relikt.

Prinsessbröllop och mediahype runt kungahuset  har fått allt fler av oss  att undra om vi förflyttats bakåt i tiden till ett annat sekel.

En kung som statschef utan politisk makt, en galjonsfigur som kostar skattebetalarna åskilliga miljoner om året i driftskostnader.  Jag minns när kungen begärde höjt apanage då  Victoria skulle bo på egen hand. Så pinsamt. Nu slår samme kung sig för bröstet då han låter meddela att han minsann ska stå för halva bröllopskostnaden själv. Men herregud något måste väl den familjen ha kunnat lägga undan . En familj som aldrig behövt stå för fiolerna själv.

Totalt sett får det svenska kungahuset 125 miljoner kronor från staten och de svenska skattebetalarna för 2010. Det är åtta miljoner kronor mer än i fjol. Runt 60 miljoner av det avser apanaget, medel till kungafamiljen och dess verksamhet.*(DN)

Det borde räcka en bit. Fri bostad, uppassning dygnet runt och en garderob vars kostnader skulle ha kunnat försörja flera  familjer.

Kungahuset  är en relikt från den tid  då samhället skiktades i adel prästerskap, borgare ,bönder och resten fick stå med böjt huvud med mössan i handen och   symbol för ett klassamhälle som fortfarande år 2010 kännetecknar Sverige.

Spektaklet runt kronprinsessan Victorias bröllop har  inte stärkt monarkin utan tvärtom.  Det är allt fler som tycker att nu får det vara nog. Republikanska föreningen har fördubblat sitt medlemsantal senaste året.

(DN) ”Hur sannolikt är det att Sveriges statsskick ändras, och vad krävs formellt för att en sådan förändring ska gå igenom? DN lät frågan gå vidare till Mats Lindberg, professor i stats-
kunskap vid Örebro universitet. – För att avskaffa monarkin fordras det förändring av två av våra grundlagar, successions-
ordningen och regeringsformen. Det i sin tur kräver två riks-
dagsbeslut med ett riksdagsval emellan. Hur troligt är det att vi får uppleva en sådan nyordning? – Det är förstås svårt att säga. Men visst har republikanerna flyttat fram sina positioner, säger Mats Lindberg.

Det är dags nu att skrota kungahuset och  låta kungen med följe göra rätt för sig och stå för egna kostnader. Demokratin gynnas inte av att statschefssämbetet går i arv. Tvärt om!

(*uppdaterad 100518)

AB12 , Expr, DN123, Svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

1 comment for “Monarkin en relikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.