DDOS och Earth hour.

Banker som Swedbank och Nordea, webhotell, vanliga hemsidor  och nu stora mediehus som Schibstedts  utsätts eller har utsatts för så kallad DDos attacker.

Genast höjs röster om Ryssland och Putin, massförstörelsevapen och hot mot demokratin.

Attacken kan både ha varit en övning och en maktdemonstration, enligt Roland Heickerö, adjungerad professor i informationssäkerhet vid KTH i Stockholm.

– Dels kan det vara ett sätt att kontrollera skyddet av olika slags kritisk informationsinfrastruktur, i det här fallet medierna. Det andra är att man kanske vill påvisa att man har resurser och förmåga att påverka ett lands system, eller påverka debatten och förmågan att fatta beslut, säger Roland Heickerö.

Försvarsmakten har kontakt med polisen och andra myndigheter efter attacken. (AB)

Inte är det okej med samordnade attacker mot vem det vara månde men nån måtta på konspirationsteorierna får det väl ändå bara.

Faktum är att det finns jättelika botnets att hyra in sig på i Ryssland. Vem som helst kan göra det. Och en fjäder i hatten i hackerkretsar  för de som klarade av att störa och stänga ner några av Sveriges smest välbesökta sajter, sajter med störst bredbandsresurser dessutom. DDOS-attacken pågick under flera timmar och riktades mot bland annat Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Missförstå mig inte nu. Inte ser jag det som något storslaget att genomföra dylika attacker, ett otyg är vad det är. vill man vara vitsig eller ägna sig åt konspirationsteorier är teorien om attacken kom lägligt samtidigt som den så kallade earth hour då vi ombetts att släcka lampor för att spara energi.

En överlastningsattack som stänger ner stora mediebolag visar på sårbarheten och måste givetvis utredas närmare. I ett skarpt läge är det ju genom olika medier vi får vår information.

FAKTA
En ddos-attack (distributed denial of service) är en överbelastningsattack där man använder sig av flera datorer för att angripa målet. Genom att skicka en större mängd anrop mot samma mål ökar möjligheten att göra webbplatsen otillgänglig.
Attackerna sker ofta via så kallade botnät, nätverk av datorer som kapats och fjärrstyrs med hjälp av virus eller andra program. Det sker då i bakgrunden utan att datorägaren märker det.
Källa: MSB

Andra om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments