Tar chockdoktrinen kål på Europa?

Chockdoktrinen på väg att praktiseras storskaligt i Europa?

25 miljoner arbetslösa i EU och fler kan det bli. Finanspolitiska åtstramningar och nedskärningar av välfärden i eurozonens krisländer. Sänkt kreditbetyg för den starkaste ekonomin Tyskland och nu börjar även den franska ekonomin att krisa. Och överallt skärs den välfärd som byggts upp av generationer ner bit för bit. En humanitär katastrof väntar bakom dörren spår ekonomer.

Chockdoktrinen är titeln på en bok författad av Naomi Klein.

Titeln avser vad Klein tolkar som en central doktrin i den liberala nationalekonomen och statistikern Milton Friedmans livsverk. Klein menar att Friedman ansåg att liberala reformer bäst kan genomföras när individerna i ett samhälle befinner sig i ett tillstånd av chock, och således är desorienterade. Vidare förfäktar hon i sin bok att detta förfaringssätt har varit mycket utbrett, och spridits via Friedmans lärjungar vid Chicagoskolan. Det ska dessutom ha tillämpats i exempelvis Chile, Kina och Polen. (Wikipedia

I Sverige har en nyliberal politik genomförts i stor skala trots att ekonomin varit i balans ända sedan Göran Persson sanerade statsfinanserna.  Här har en helgonförklarad finansminister vars gloria falnat rejält på sistone fått härja fritt. Plus i statsfinanserna har åstadkommits   samtidigt som skatteuttaget minskat och det tack vare försämringar i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Resultatet av den liberala politiken ser vi nu  i form av ökade socialbidrag.

Varslen ökar i Sverige och fler riskerar att bli arbetslösa. Eurozonens kris kommer i kapp oss och Anders Borg han sparar i ladorna. För vad? Jag vågar sätta en slant  på att att det sparas för att precis innan valet komma med ytterligare ett jobbskatteavdrag.  Ett avdrag  som  gynnat de med höga inkomster. Priset är en krympt generell  generella välfärd  som öppnat dörren  för att överföra  resurser   till riskkapitalister som gör vinst på våra skattepengar.  Vem står på tur att få betala fortsatt privatiseringsiver och nedskärningar av välfärden i ljuset av en krisande eurozon? Allt i enlighet med den chockdoktrin Naomi Klein så väl beskrivit.

Hur länge till ska vi tillåta att någon snor vår välfärd? Vem är det som vinner för någon är det som tjänar på spektaklet.

Media: ab1, dn1234, svd1  & M Moberg & Nemokrati  & Peter Johansson


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments