Vad är det vi tittar på?

Skid-VM brukar oftast fånga mitt intresse. Snabbt, fartfyllt och spännande. Frågan är vad vi egentligen tittar på?

Tänk vad fint det sitter när en svensk tar medalj. En positiv identifiering som ger ny energi. Visst är det så!?

Efter alla avslöjanden om doping inom olika sporter och nu senast SVT:s dokumentärer om den finska dopingskandalen har intresset falnat.  Nästan i alla fönster står TV:n på och bilder från skid-VM flimrar förbi.  Frågan är vad folk sitter och tittar på? Är det vem som dopat sig bäst? När samma nation lägger beslag på alla medaljer i en gren kan man ju börja fundera hur det gått till. I synnerhet efter avslöjandet om doping hos de forna finska skidessen.

Om några dagar kommer Uppdrag granskning med ett avslöjande som enligt utsago ska skaka om idrottsvärlden. Janne Josefsson är på plats Val di Fiemme. Så många  intervjuer lär det inte bli tal om i alla fall inte med svenska eller norska skidåkare. Norska landslagsledningen har förbjudit landslagsåkarna och –Sveriges förbundskapten Lars Öberg säger att locket är på från åkarhåll. Orsaken sägs vara att åkarna inte ska låta sig störas i sin uppladdning. Nu tror jag inte att Uppdrag Granskning kommer med färska avslöjanden men det är illa nog om tidigare medaljörer misstänks för fusk.

Det verkar vara en ständig kapplöpning mellan de som tillhandahåller dopingpreparat och forskarna som försöker spåra doping. Vad händer nu när det enligt forskare på Umeå universitet kan bli möjligt att spåra bloddoping? Innebär det  att gamla dopingprov kan användas för att hitta dopade medaljörer.

CITAT Vetenskapens värld, SVT:

För en konditionsidrottare handlar det om att maximera antalet röda blodkroppar som tar upp syre från lungorna och transporterar det till musklerna. Träning är ett sätt – olika former av doping ett annat.

Epo är en medicin mot blodbrist som får kroppen att själv tillverkar extra många röda blodkroppar, och den sortens fusk kan numera upptäckas i en dopingkontroll.

Bloddoping – där en idrottare fryser in  ett lager av sitt eget blod, för att senare sätta tillbaka det via en blodtransfusion – kan däremot fortfarande inte spåras. Effekten blir densamma – fler röda blodkroppar i omlopp, och bättre ork

Frågan kvarstår. Vad är det vi tittar på egentligen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i Andra om: Skidlöpning, Doping, EPO, Röda blodkroppar, Elitåkare, Guldmedalj, Fusk, Sport, SVT, Janne Josefsson, Uppdrag Granskning, VM i skidorm, Bilderblogg.se, Lance Armstrong, Val di Fiemme ab12345 sr12 svd12 dn123 annarkia […]