Polisiära insatser botar inte strukturella problem.

Ungdomsupploppen  en återkommande företeelse. Ronna, Gottsunda, Angered och nu sist Rosengård, Tynnered och Tensta-Rinkeby.

Hårda tag och krav på ”lag och ordning” lovar Jan Björklund och Nyamko Sabuni efter besöket i Rinkeby. Samhället kan naturligtvis inte sitta med armarna i kors och se på när ungdomar går bärsärkargång och sätter byggnader i brand. Men det räcker inte med fler poliser och hårdare tag.

Felipe Estrada och Jerzy Sanecki är överens om att orsaken handlar om allvarliga strukturella problem i samhället. Ökade klyftor och utanförskap, en känsla av att inte duga, att inte ha någon framtid  skapar frustration. I gänget som skapar upplopp blir man någon. Risken är att bråken trappas upp och en ond cirkel skapas om inget annat än hårdare tag och repression är vad som sätts emot. Svensson skriver bra och pekar på nödvändigheten av

dialog, samtal, inklusion i samhället, ökad jämlikhet, minska fattigdom och utanförskap.

De senaste fyra åren har inneburit att fler hamnat utanför , fattigdomen och de ekonomiska klyftorna har obevekligen ökat.   Arbetslösheten ökar oroväckande och riskerar att bita sig fast samtidigt som det existerar  en systematisk diskriminering på arbetsmarknaden . Mot strukturella problem hjälper  inga polisinsatser.
Händelserna i Rinkeby är en allvarlig signal till våra politiker. Polis kan tillfälligt stoppa ett upplopp men inte råda bot på de bakomliggande orsakerna.

Fler om samma sak Röda Malmö, Jinge, Lasses blogg, Mikael Abrahamsson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

13 comments for “Polisiära insatser botar inte strukturella problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.