Misstanke om krigsbrott.

Vad kände Carl Bildt egentligen till om de oegentligheter och brott mot folkrätten som begicks  i Sudan, där det svenska olje- och prospekteringsbolaget Lundin Oil (numera Lundin Petroleum) letade efter olja samma period. Styrelsen, där även nuvarande utrikesministern Carl Bildt ingick, visste ju väl vad som pågick i Sudan.

ECOS riktar misstankar mot Oil Lundins för medverkan till brott utförda av Sudans regering och olika militära grupperingar   och uppmanar bl a den svenska regeringen   att göra en utredning.

Jonas Ebbesson , professor i miljörätt vid Stockholms universitet  säger

Sverige är skyldigt att utreda de påstådda brotten och att åtala eventuellt misstänkta personer. Brottsutredningen blir särskilt känslig – och viktig – för Sverige just med tanke på att utrikesministern är inblandad. Åklagarmyndigheten måste utreda ansvaret för personer inom Lundins styrelse utan någon som helst inblandning från regeringen.

[…]

Anklagelsen avser attacker mot civilbefolkningen, massfördrivningar, massivt dödande och våldtäkter, utförda av den sudanesiska regeringens militär och av den oppositionella rörelsen i Sudan. Lundins medverkan består enligt rapporten i att på flera sätt ha underlättat för militären och beväpnade grupper att genomföra åtgärderna.

Åklagarmyndigheten överväger nu att inleda en förundersökning beträffande Lundin Oils verksamhet i södra Sudan. I anständighetens namn borde Carl Bildt ställa sin plats som utrikesminister till förfogande medan utredning pågår.

Bloggat

Läs även andra bloggares åsikter om , , , Intressant, DN, DN2, GP, AB, EX, ETC,

2 comments for “Misstanke om krigsbrott.

  1. Pingback: Ny rapport om Lundin Petrolium i Sudan – brott mot folkrätten? | Anna Vikström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.