En fråga om förtroende.

Ska offentliga personer som exemplelvis politiker bedömas efter annan måttstock?

Frågan är aktuell då det pågår en het debatt om huruvuda utrikesminister Carl Bildt ska träda åt sidan   på grund av de misstankar om brott mot folkrätten som riktas mot Lundin Oil. Carl Bildt ingick i styrelsen för Lundin Oil under den aktuella perioden.

Anklagelsen avser attacker mot civilbefolkningen, massfördrivningar, massivt dödande och våldtäkter, utförda av den sudanesiska regeringens militär och av den oppositionella rörelsen i Sudan. Lundins medverkan består enligt rapporten i att på flera sätt ha underlättat för militären och beväpnade grupper att genomföra åtgärderna. (Jonas Ebbesson )

Med tanke på att förunderökning pågår men inget åtal väckts finns ingen anledning att Carl Bildt lämnar sitt uppdrag som utrikesminister kan man ju tycka. Det är vad en rad bloggare på högerkanten också framför.
Kammaråklagare Magnus Elving vid Internationella åklagarkammaren att skälet till  beslutet att starta en förundersökning  bland annat är den rapport som en rad frivilligorganisationer nyligen lämnade och där det hävdas att folkrättsbrott har begåtts. Magnus Elving säger

”att det finns anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas en svensk anknytning till sådana brott”.

Amnesty välkomnar att åklagare   utreder eventuell svensk inblandning i folkrättsbrott i Sudan. Madelaine Seidlitz, jurist på människorättsorganisationen säger:

”Med tanke på de omfattande vittnesmål som finns, människorättssituationen i Sudan och den rapport som kom nyligen så välkomnar vi att åklagaren nu undersöker om det finns svenska kopplingar”.

Nu är det inte Carl Bildt som undersökningen avser utan Lundin Oil. Faktum kvarstår dock att under den period då anklagelser om folkrättsbrott avser satt Carl Bildt i styrelsen för företaget. Det är skäl nog för Carl Bildt att träda åt sidan medan undersökningen pågår. Det är en trovärdighetsfråga inte endast för Carl Bildt som utrikesminister utan även för svensk utrikespolitik och sittande regering.

Tidigare inlägg

Många har bloggat Trotten, Krassman, Svensson, Alliansfritt
Media DN, Ex 1,  Ab 1, SvD1GP Fokus
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Alliansfritt Sverige om FP som vill privatisera Danderyds sjukhus, Annarkia om Bildt, Greiderbloggen ser bortom regnbågen, In your face om valet, Kaj Raving om opinionen, […]