Utanförskapets vånda bakom bränderna i Göteborg?

I natt satte ungdomar i Tynnered eld på bilar och sopcontainrar igen.  För ett tag sedan hände samma sak i Backa.

Hur de som gör sig skyldiga till att förstöra sina grannars bilar och vandalisera sin egen stadsdel tänker vet jag inte. Det måste även om det aldrig kan ursäktas finnas en förklaring till varför det händer. Media beskriver bränderna och förstörelsen men saknar analyser.

Hos Anders Svensson kan man läsa att  Tynnered   har en högre arbetslöshet och  högre ohälsotal än andra stadsdelar i Göteborg

SDN Tynnered är arbetslösheten och ohälsotalet högre än kommunen i snitt och utbildningsnivån lägre. Inkomsten är dock genomsnittligt högre. Detta ändras rejält när man studerar delområden, i Ängås är alltså arbetslöshetsindex 163,7 och ohälsotalet 184,1 att jämföra med index på 100 för Göteborg som helhet. Index för medelinkomsten är 82,9 och index för eftergymnasial utbildning är 64,9. En situation som är betydligt sämre än i Göteborg som helhet. Situationen är densamma i Grevegården.

Alienation och segregation.

Här kan en förklaring sökas även om det inte kan ursäkta vandaliseringen. I områden med arbetslöshet och dåliga  socioekonomiska förutsättningar skapas jordmån för  känslor av hopplöshet  och framtidstron sjunker.  Alienationen växer.  Skolresultaten är också lägre och fler elever i årskurs 9   saknar gymnasiebehörighet. I det läget hjälper inte fler poliser och mer övervakning mer än för stunden. Det är segregationen,  klyftorna och de socioekonomiska orättvisorna mellan människor som måste åtgärdas.

Bloggat: Jinge

Media:AB1 DN Ex GP Svd SR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Åke Malmros
Åke Malmros
13 years ago

Sverige skulle kanske vakna och anpassa sin invandring till normal EU-nivå?

trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Ungdomsbråk, Bilbränder, Social kontroll, Tynnered, […]