Bomber och hårdare tag stoppar inte jihadismen!

Kan man bomba sönder IS/Daesh? Jag tror inte det lika lite som bombmattorna avskräcker nya proselyter från förorterna. Måste vi inte istället ställa frågan om vad det är som gör att en våldsbejakande islamistisk extremistgrupp som Daesh  uppstår och varför gruppen har den attraktionskraft som den har.

I går lyssnade jag på ett föredrag med titeln ”Utanförskapet, segregationen och den sociala samhörigheten”. Föreläsare var Ove Sernhede, professor  vid Göteborgs universitet. Föredraget bekräftade de funderingar jag haft om varför Göteborg är den stad där så många ungdomar radikaliseras  och hänger sig åt  våldsbejakande islamistiska extremism.

Göteborg är en segregerad stad. Medelinkomsten för en man som är bosatt i Långedrag är 718 000 kronor/år. Motsvarande för en man bosatt i Bergsjön är 130 000. Segregationen skiktar befolkningen i det fysiska rummet så starkt att man kan tala om ”platsism”, en territoriell stigmatisering. Det innebär att hur man uppfattas blir direkt avhängigt av var man bor. Säg Hammarkullen, Bergsjön eller t om Backa så är det kört. Du betraktas som en loser.

Det är i förorter som Hammarkullen,  Bergsjön och delar av Biskopsgården  som utanförskapet och avsaknad av framtidstro breder ut sig bland unga människor.  Arbetslösheten är  3-5 ggr så hög  som i andra delar av staden. 57% av barnen i Bergsjön är fattiga. 40-60 % saknar gymnasiebehörighet. Ove Sernhede menar att mycket beror på det fria skolvalet som skapat en negativ kamrateffekt. Med det fria skolvalet övergavs tanken om en skola för alla, en inkluderande skola där alla gavs en likvärdig chans. Forskningen visar att det fria skolvalet blivit ett negativt val. De ”bättre bemedlade” söker sig från förortsskolan. Saknar Du gymnasiekompetens är det svårt att få jobb. Utan jobb ingen framtidstro.

Statistik visar att det är 200 från Angered som gett sig av till Syrien. Inte för att de ursprungligen är mer våldsbenägna än andra utan på grund av att de inte ser någon framtid, inte blir lyssnade på, inte blir sedda. 40-45% i ålderskategorin 19-25 år saknar  jobb och bedriver inte heller några studier.(Kan den siffran verkligen stämma?) Är det så konstigt att några av dem ser sig om efter en annan framtid?
I de studier som finns om IS-resenärer är vissa tendenser återkommande:

Gruppen består visserligen av personer med stark ideologisk övertygelse, men också av de som har sökt sig till miljön för att den verkar spännande eller för att vänner är aktiva där. De flesta vet lite om ideologin. I stället är andra faktorer avgörande. En majoritet kommer ur förortsmiljöer, där radikaliseringen innebär en brytning med ett samhälle man inte känner sig som en del av. Paralleller dras mellan det egna utanförskapet och det än mer påtagliga utanförskapet hos andra grupper världen över. Känslor av orättvisa blandas med känslor av ny gemenskap, solidaritet och spänning.

I det ljuset börjar IS framstå som en grym men rättfärdig kämpe för ens rättigheter. (AB)

Risken är stor att bomber får motsatt effekt än vad som är tänkt och istället skapar mer jordmån för jihadism. Utanförskapet och avsaknad av framtidstro bekräftas och kan leda till att fler ser jihadismen som den enda rätta vägen ur och framåt.

Enda sättet att på sikt göra upp med våldsbejakande extremiströrelser är att förstå och förhindra mekanismerna som leder till radikalisering. Vill vi förebygga och stoppa jihadism bör vi börja på hemmaplan. Den samhällsutveckling som skapat ökade klyftor och  lagt grunden för segregeringen måste brytas.  Om inte kommer tickande bomber att brisera och i slutänden får vi ett samhälle med ett konstant undantagstillstånd där vaksamhet är ett måste och rädslan har en given plats.

Andra om , , , , , , , , ,

 

 

2 comments for “Bomber och hårdare tag stoppar inte jihadismen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.