Bokslut och vänder blad.

Ett Nytt år och vi kan vända blad.

Var det inte så kungen sa vid presskonferensen efter uppståndelsen med alla kaffeflickor? Ett nytt år och bokslut över det gamla året. Så mycket har hänt såväl på det personliga planet som i omvärlden. Vad vi minns och hur vi tolkar det som hänt säger en del om vem vi är.Jag tar därför chansen att lära lite om mig själv genom att avsätta en stund för att blicka bakåt.

Några händelser jag minns

Året började med en märklig vargjakt som slutade i vargslakt och en miljöminister med kronan på sned.  Vargjakt för att förnya beståndet. Men inga defekta vargar fanns bland de som gått i vägen för jägares skarpa skott.

Strax därpå slog rena rama vargavintern till med många minusgrader och mycket snö.  Det blev nya stövlar för att klara promenaden i kylan. Vågar knappast knysta om att jag gillar snön och kylan.

Staten Israel  byggde nya murar  och stängde in befolkningen på Gaza. Ship to Gaza rustades för färd till hjälp åt befolkningen i Gaza. Ett av skeppen bordades och nio hjälparbetare sköts ihjäl av israeliska soldater.

Valår blir det mycket politik. En övervikt i opinionsläget bröts ned och vändes till förlust för oppositionen och valmanskåren gav alliansen nytt förtroende.  En ökad fattigdom en nedrustad välfärd glömdes bort när det blev ökat klirr i börsen. Det blev ett nytt riksdagsparti en försvagad regering, och en   socialdemokrati i kris som resultat. Frågan är vad vi kan vänta oss av 2011. Ett Sveriges om glider isär alltmer och ökat politikerförakt?

Och så kom WikiLeaks och lättade på förlåten. Vad som dolts kom fram i ljuset. En nation vars politiker på toppen lyssnar gärna på storebror på andra sidan havet. Varenda Övervakningslagar som  FRA- och IPRED-lagen har initierats av supermakten storebror, Usa.

Med läckorna kom transparensen och öppnades nya dörrar för  granskning av de som befolkar maktens taburetter.

Det Kalla kriget ersattes av hot från terrorister. I Göteborg slogs larm och familjefäder handfängslades och kördes till polisstationen. I tidningarna stod det att de var terrorister. En sprängande huvudvärk hos en av de gripna blev i säpos öron bombhot och attentat. De släpptes och friades från misstankar.   Hur ska det sluta ? Är det vad vi har att vänta nya attentat eller  att säpo jagar spöken och vår tids rädsla blir att fastna i ett attentat. Så lätt  då de får som vill skärpa övervakningen av alla  och ta kontrollen av nätet.

Jordbävningen i Haiti och vulkanutbrottet på Island påminde oss om naturens krafter

Nu vänder vi blad och blickar framåt. Ser ett år i klimatets tecken och ett år då ljuset tänds.

För mig personligen blev 2010 ett riktigt bra år med långtidsboende på kusten, en och annan resa, nya bloggvänner och  bekantskaper, en blogg i ny kostym, linedance,  gitarren   och allt det andra…Men det är en helt annan story.

Jag önskar bloggens läsare en god fortsättning på det nya året!

Media

Svt, DN123,

Nyhetsåret 2010 i Dagens Nyheter

Nytt år nya löften, Svenska Dagbladet

Många har bloggat

2011, än se´n då?, Jinge

God fortsättning på det nya året, Röda Malmö

Ett nytt år står för dörren, Martin Moberg

Året 21010-demokrati-transparens .., Mary XJ

Ett år av … Svensson

På tröskeln till år 2011, Peter Andersson

Ett vasst gruskorn i makthavarnas skor, FarmorGun

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Heksann
13 years ago

Gott Nytt År!