Björklund försöker väcka liv i rysskräcken.

Ryssen kommer! är rop  från förr som nu hörs igen.

Björklund_rapp-192x300Jan Björklund använder stora bokstäver  och försöker skrämma oss för rysk upprustning och kräver nya friska pengar till försvaret . Det är en retorik från det kalla krigets dagar.  En retorik med fler stämmor än den fd majorens där KD och C bildar hejarklack.

Björklund försöker få oss att tro att hotet från Ryssland är överhängande och spinner på en rysskräck som sitter djupt rotad  och har rötter långt tillbaks i tiden. 1719 härjade ryska galärer och brände ner vad de kunde på i Stockholms skärgård. Stockholm klarade ryssarna dock inte av att inta.  En rysskräck som senare päddes på med kommunistskräck under Sovjetunionen  och det kalla krigets dagar . När Sovjet bröt samman lyftes locket av och det starkt rustade Sovjetunionen visade sig bestå av Potemkinkulisser.

Wolfgang Hansson (AB) påminner oss om kulisserna och och säger

Ta det lugnt-Ryssland är inget hot

Visserligen rustar Ryssland åter rejält men mycket handlar om att ersätta uttjänta gamla vapensystem och återuppbygga en misskött armé.

Den ryska försvarsbudgeten är fortfarande en pygmé jämfört med USA:s.

Får Björklund bestämmaF ska Sverige rustas upp rejält. Folkpartiledaren vill ha  mobiliseringsförband och  se en rejäl bestyckning av Gotland och det  med amerikanska Patriot-missiler.

Det påminner mig om  en historia vi skrattat åt, berättelsen om  om  furiren som när han  undervisade manskapet  om orientering sa

– ”Stämmer inte terrängen  med kartan är det kartan som gäller .”

Illustration: Erik-Rune

Media: HD, SkD, SvD1234,DN12  & Martin Moberg & Röda Malmö


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
N
N
11 years ago

Ryssland och ryssarna är mycket besvikna av vad som hände vid Sovjetunionens fall. Vill bli en supermakt igen som kan tävla mot USA och den upprustning vi ser nu är bara början.

Lars
Lars
10 years ago

Ryss skräck nä verklighet har vi såna idioter som avlyssnar fra stor del av rysslands trafik kan man ju fatta att det inte är populärt , tror du andra länder vill blöda för våran FRA påhitt?