”Även de döda har ett namn”, dokumentär om Ship to Gaza…

”Även de döda har ett namn” en film i regi av Bo Harringer

Filmens titel refererar till alla de palestinier som dödats under attackerna mot Gaza  och de nio personer som dödades av israeliska kommandosoldater vid attacken mot Ship to Gaza.

2010 attackerades Ship to Gaza av israelisk armé för att de försökt bryta blockaden mot Gaza. På internationellt vatten bordades skeppen av tungt beväpnade soldater och nio personer dödades. 2011 bestämmer de sig för att göra ett nytt försök, men blir tillbakahållna i sina respektive hamnar i Medelhavet där Israel med hjälp av USA saboterar deras avfärd.(Göteborgs filmfestival)

 

Det är en film som berör, en angelägen film som visar hur Israel med hjälp av USA och EU  gör allt för att fotbollar, mediciner och material för att säkra el- och vattenförsörjning i Gaza till varje pris ska stoppas. De drar sig inte för att sabotera propelleraxlar som om de inte upptäckts i tid hade förorsakat att fartygen förlist ute till havs.

Filmaren Bo Harringer följer barnläkaren Henry Ascher i hans förberedelser inför resan, som trots farorna och sina barns invändningar vägrar ge vika för sin övertygelse om projektets nödvändighet. I den svenska besättningen möter vi även Mattias Gardell och Dror Feiler i en film som för oss rakt in i en aktion som engagerar det internationella samfundet.(Göteborgs filmfestival)

DSC_0172Filmen dokumenterar hur Israel saboterar solidaritetsarbete med ett folk som stängs inne i världens största utomhusfängelse.  I dag dör barn i Gaza på grund av kylan. Var ska de värma sig när husen förstörts och elen inte fungerar och då nödvändigt material för återuppbyggelse inte släpps in?  Mitt i detta mörker ger Henry Asher och Bo Harringer , som fanns på plats efter filmvisningen, ett hopp då de påminner om att en förändring kan gå snabbt  och hänvisar till vad som hände i Sydafrika då apartheidsystemet föll och amerikanska soldater tvingades ut ur Vietnam.

Tänk om SVT kunde visa filmen så att fler än Göteborgs festivalpublik får möjighet att se den. Den komme fö troligen att bl a visas på andra festivaler, kanske även den alternativa i Tel Aviv.

Ship to Gaza är i färd med  förberedelserna inför ett nytt försök att bryta blockaden i Gaza. Kommer det internationella samfundet att bistå eller stjälpa det försöket?

Foto: Morgan
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments