Annie Lööf en vindflöjel?

Är Annie Lööf någon att luta sig mot när det blåser?

Distrikten som förordat henne till partiledare för centerpartiet måste vara av den meningen. Men varför?  Inte står hon i alla fall vid sina åsikter utan byter fot ofta.  Hon sträcker kanske upp fingret för att känna efter åt vilket håll vinden blåse.r

Annie Lööf har pekat ut  Margaret Thatcher som sin förebild. Järnladyn vars vurm för avregleringar och privatiseringar in absurdum är välkänd. Men inte ser sig centerpartiets blivande partiledare som nyliberal inte.

Hon säger sig vilja värna de som ingen annan bryr sig om samtidigt som hon  beundrar Ayn Rand, 1950-talsfilosofen som ser altruism som ondska och som predikar att svaga människor varken förtjänar hjälp eller kärlek.

Var aktiv i FRA-debatten och tog klar ställning mot ända tills det var dags att rösta i riksdagen. Inte gillade hon övervakning men röstade för en lag som ger alla möjligheter till övervakning.

Hon har föreslagit plattskatt, något som gynnar höginkomsttagare och sagt att Sverige hör hemma i NATO. Hon säger sig gilla kärnkraft och har tidigare föreslagit en utbyggnad. Åsikter som ligger en bra bit ut på högerkanten, åsikter som gällde för ett år sedan och som hon nu kallar barnsjukdomar. Frågan är hur länge Annie Lööf anser barndomen varar. Ska man hårdra det hela och  ta henne på orden var hon inget annat än ett barn för bara ett år sedan. Men det är väl ändå att gå för långt?

Frågan är om Annie Lööf är en liten vindflöjel som inte är mycket att luta sig mot eller om hon som hon själv vill framskina, har mognat och ser en annan färg i politiken än mörkaste blått? Hur långt Annie Lööf bär och om hon lyckas dra fram centern, det återstår att se.

Media: Expr, DN2 BLT, SvD1234, AB, GP1, SR12

Andra om , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
essbeck
12 years ago

Jag tycker att hennes beteende vid FRA omröstningen där hon vek ner sig under politiskt tryck gör att man kan aldrig veta om hon kommer göra det igen.

Läste lite om Ayn Rand och hon tog emot socialhjälp de sista åren av sitt liv för att hon hade inte råd att betala alla kostnader. Med tanke på hennes hårdkokta teoretiska synsätt att man inte skall ta emot stöd från staten därför att hon ansåg att man stal pengar från andra människor så måste hon i tanken betraktat sig själv som en tjuv ?

Centern har ett stort problem. De har förbundit sig att hålla sig till alliansen. Detta betyder att Moderaterna kan slappna av. De vet alltid att Centern är med på tåget. För Centern själva och att de aldrig kommer tvinga upp Moderaterna på tårna.

Jag tror att de flesta väljarna känner till att det ligger till på det sättet. Javisst det ger dem några procent stödröster från Moderata kärnväljare, men det hela bygger på att de gör som Moderaterna vill.

Centern har flyttat sig så mycket till höger att om de skulle vilja argumentera och sätta hårt mot hårt i diskussionen där de säger att de söker stöd för en viss fråga hos vänstersidan om Moderaterna ger dem kalla handen, så kan de inte göra det för de har helt tappat kontaktytan med vänstersidan i politiken.

De andra allianspartierna har förhoppning om att Centern skall bli den gröna rösten i samarbetet och plocka röster från Miljöpartiet. Det starkaste argumentet att miljöpartister inte lockas av Centern handlar om deras kovändning i kärnkraftsfrågan och deras vurm för vägar och bilar istället för järnvägs- och tunnelbanespår.