Almedalen en plats för löften och nya passioner?

Almedalen har fått många epitet. Ett skattesubventionerat vuxenkollo eller en plats för nätverkande och en chans för politiska partier att nå ut mitt sitt budskap.


Av mediabilden att döma är Almedalen ett enda stort lyckohjul där partierna inför semesterlediga lovar guld och gröna skogar.

Sverigedemokraterna var först ut och lovade stödja ett femte jobbskatteavdrag. Det skapar problem för moderater som helst vill vänta med sitt skattegodis till strax innan valet 2014 men då kanske SD drar tillbaks sitt stöd.

Miljöpartiet det gröna partiet tycks ha tonat ner fokus på miljöfrågorna och lyfter istället frågor som rotavdrag för reparationer av bl a cykel- och lattemaskiner . Synd att Maud Olofsson inte är kvar hon hade säkert stött de förslagen. De ligger ju i linje med hennes förslag om rutavdrag för att valla grannens hund.

Moderaterna vill sänka trösklar för att underlätta för arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden . Vad det innebär   framgår inte men kan väl tänkas vara det gamla vanliga. Lägre löner och vem vet ännu lägre arbetslöshetsersättning  än idag. Göra fattiga ännu fattigare så de går med på vad som helst för en kopp soppa. Det har ju i alla fall hitintills varit moderaternas melodi.

Förra året var annars Almedalen en plats där alla flirtade med alla. Hittills är det Jimmy Åkesson som hoppats på en utsträckt hand från Reinfeldt medan Reinfeldt och moderaterna helst byter ringar med miljöpartiet. Åsa Romson hon sträcker ut händer både till moderater och  socialdemokrater  och tar det säkra före det osäkra när väljarna sviker. Allianspartierna de verkar ha fått problem med grannsämjan. Med ett eller två av partierna utanför riksdagen vid nästa val lär separationen vara ett faktum. Inte så konstigt då att Reinfeldt kastar lystna blickar efter Åsa Romson och hennes parti. Medan Reinfeldt helst vill gå hand i hand med Åsa Romson höjer  LO rösten och kräver samarbete mellan regering och opposition. Miljöpartiet är ju trots allt en liten minoritet av oppositionen. Och ett  parti som Jimmy Åkessons, sverigedemokraterna med rötter i nynazismen vill inget parti sitta till bords med så Jimmy Åkesson få rnog stå med handen tom.

Ett jippo? Ja kanske det. Vad som återstår av alla löften och flirtar när strålkastarna släckts det får morgondagen utvisa. Vem vet till sist blir det kanske M och S som slår ihop sina påsar och bildar regering. Men det kan väl ändå inte var möjligt?

Media: ab12, dn12, svd123, sr1 & Jinge & M Moberg & Röda Malmö & Svensson, gp


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

  4 comments for “Almedalen en plats för löften och nya passioner?

Comments are closed.