Alliansen får bakläxa.

Opinionen när det gäller synen på hur välfärden ska finansieras går stick i stäv med alliansens intentioner.

Allt fler med högre inkomster är villiga att betala välfärd med hjälp av skatter. Det visar en rapport från den stora Socialförsäkringsutredningen gjord av sociologiprofessor Stefan Svallfors.

Samtidigt har förtroendet för sjukförsäkringen gått motsatt väg.

Där var gruppen som inte trodde att det offentliga skulle ge sjuka en tillräcklig levnadsstandard 25 procent 2002 och 35 procent 2010.(Ekot)

Knappast förvånande då Sverige idag är ett av de länder som har de hårdaste reglerna när det gäller sjukersättning. Sedan alliansens försämrat för sjuka har 50 000 utförsäkrats och många tvingats   söka hjälp hos välgörenhetsorganisationer  för att klara livets nödtorft. Det är sanningen bakom talet om att det civila samhället ska ta större utrymme:. Allt fler vänder sig till Svenska kyrkan för att få hjälp.

Det är det absolut nödvändigaste människor behöver hjälp med som mat, kläder, nya glasögon och liknande. Elisabeth Hjalmarsson tror att situationen delvis beror på den stora arbetslösheten bland unga vuxna, men också på att tillämpningen av socialtjänstlagen har förändrats. Det är idag svårare att få hjälp och mycket mindre ingår i försörjningsstödet, hur mycket hjälp man kan få skiljer sig också mellan kommunerna. För unga vuxna som inte ens haft möjlighet att komma in i systemet blir det extra svårt, menar hon.(Svenska kyrkan)

Bra av Svenska Kyrkan att ställa upp när samhället sviker. Men är det så här vi vill ha det?

Lästips: En sjukdom från fattigdom och förnedring, Ilsemarie

Media: SR1, 2, SvD1, 2,  DN1, AB1,2,

Läs även andra bloggares åsikter om    , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments