En granskning som haltar

Upp och ned är tingens ordning.

Vi har en regering och statsminister vars låtande och görande undgår den tredje statsmaktens granskning medan oppositionsledaren Håkan Juholt knappt kan andas en stavelse utan att media kastar sig över honom.
Vi har vant oss vid att moderat politik sveps in i dimridåer och slipas i Schlingmanns ”propagandaministerium” påhejad av en och annan PR-kammare.
Fredrik Virtanen I AB:

Pr-mannen Per Schlingmanns skapelse de nya Moderaterna, ”arbetarpartiet”, är det mest välkända exemplet: Nya, mjuka ord på samma gamla politik. Och har makten inte ett smart ord så säger den inget.
[…]
Göran Persson – god bless his soul – ansåg att ett regeringsparti har ett mycket stort ansvar att förklara sin politik. Varje journalist vet att Persson var mycket mer tillgänglig (förutom för trivselintervjuer) än Fredrik Reinfeldt, som hellre samtalar via finslipade kommunikéer På så vis slipper Reinfeldt försvara att han, ideologiskt, anser att ökade klassklyftor är bra för Sverige. Annars skulle han inte sänka skatter och gynna högavlönade och missgynna till exempel pensionärer, arbetslösa och sjuka.
Det är genuint tråkigt att Reinfeldt inte vill förklara, vara en ledare, vara en intellektuell. Men han är taktiskt smart.


Borg höjde fingret mot riskkapitalbolagens metoder att föra vinst ur Sverige och undslippa beskattning. Nu visar det sig att de ska kompenseras med sänkt bolagsskatt.
Fastighetsskatten sänktes och finansieras av de som begär uppskov på beskattning av gjord vinst då de sålt och sedan köpt ny bostad. Uppskovet straffbeläggs med 0,5% varje år något som gör att det blir dyrare att välja en mindre och billigare bostad. Såvida Du inte är rik nog att kunna skaffa dig ett kapitalunderskott som kan användas för att kvitta bort vinsten vid försäljning.
Jobbskatteavdraget skulle skapa jobb. Idag vet vi att så inte var fallet. Det gynnade högavlönade mest och finansierades med sämre villkor för sjuka och arbetslösa. Inte är det för att värna någon välfärd som Reinfeldt nu aviserat att det femte jobbskatteavdraget inte blir av. Det finns helt enkelt ingen riksdagsmajoritet för detta.
Utförsäljningen och privatiseringen av välfärden skulle skapa valfrihet. Det blev en frihet för marknaden som inte gynnat människors frihet.
Nu ska vi med i Europakten för att få inflytande påstår Reinfeldt när en samordnad ekonomisk politik ger Reinfeldt fritt spelrum att fortsätta nedmonteringen av  den gemensamma välfärden och fortsatt utförsäljning av Sverige. Vad gör media? Granskar makten?


Media: dn1, svd1,2,ab1,2, ex1,2,3 4, ,gp1, di1,2,3,sydsv1,2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

7 comments for “En granskning som haltar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.