Annie Lööf i det blå får sällskap …

Vad sysslar Annie Lööf med? Hon föreslår ett grundavdrag för sparande med syfte att jämna ut förmögenhetsskillnader. Hon visar att hon allt för sällan träffat vanligt folk som hon påstår ska gynnas av förslaget. En politikerbroiler utan kontakt med verkligheten . Förstår hon inte att det är allt fler som saknar buffert för sparande och  som istället måste vända på slantarna för att få det att gå ihop. Annie Lööf säger att:

Även i Centerpartiet ser vi positivt på att de som har allra lägst inkomster och minst kapital ska få möjlighet till en tjockare plånbok och tryggare vardag. Men det är fel att skillnader i inkomst skulle vara det stora problemet i dagens Sverige.

I alliansens Sverige ökar klasskillnaderna.  Fler och fler tvingas till socialkontoret för att få vardagen att gå ihop medan andra fått en allt större andel av kakan. Ju högre inkomst desto mer i plånboken är effekten av alliansens jobbskatteavdrag.

Hon påstår att jämlikheten i Sverige är hög samtidigt som hon pekar på att  de rikaste tio procenten äger 27 procent av tillgångarna i Finland, medan  motsvarande nivå i Sverige är 72 procent. Hur tänker hon här?

Inkomstskillnaderna mellan direktör och arbetare t ex  har alltid varit ett oöverstigligt hav. Det är ingen nyhet.Skillnaderna har t om ökat vilket   LO rapporten visar

Enligt rapporten minskade skillnaden i genomsnittslön mellan arbetare och ”den byråkratiska eliten” mellan 1950 och 1980 från elva industriarbetarlöner till fem. Men den har vuxit de senaste 30 åren och snittlönen för eliten var 2009 åtta gånger högre än industriarbetarens. Under samma tid minskade vd-lönerna i storbolagen från 26 industriarbetarlöner till nio för att sedan öka till 41.

Annie Lööf lägger ut dimridåer och försöker dölja det faktum att hon och centerpartiet  företräder en nyliberal ekonomisk politik som bidragit till en utveckling där ojämlikheten ökat.

Medan Annie Lööf svävar i det blå rynkar Fredrik Reinfeldt ögonbrynen och  sprider egna dimridåer då han försöker förklara varför det femte jobbskatteavdraget läggs på is. En hänvisning till omvärldskris och bevarad välfärd är det väl ingen som tror på. Sanningen är ju den att  han predikat jobbskatteavdragens lov och påstått att avdragen bidrar till ökad välfärd. Det viktigaste argumentet han framfört är att avdragen skulle skapa nya jobb. Hur nu i herrans namn fler jobb skulle skapas genom att de som har mycket gynnas och fick mest av de skattesänkningar som betalades av utförsäkrade och långtidsarbetslösa  i fas 3. Nej några jobb skapades inte. Istället har arbetslösheten ökat och bitit sig fast på höga nivåer.

Faktum kvarstår   att Reinfeldt inte  hade någon  majoritet i riksdagen för ett femte jobbskatteavdrag. Då först talar han om att ta ansvar trots att han tidigare beskyllt socialdemokrater som ansvarslösa när de sa nej till avdraget.

Media: ab  dn 1 svd 1 svt  ex sr

Andra om , , , , , ,

 

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
12 years ago

Glöm inte att hennes stora idol är Margaret Thatcher .