Växthuseffekten och vinterkylan, hänger det ihop?

Ett väder ingen vill vistats ute i. Så har vi haft det i Jönköping idag.

Hård blåst och regn som blåser horisontellt in över staden från Vättern. Svårt att gå upprätt helt enkelt. Vid frukostbordet gick samtalet runt växthuseffekten och huruvida  klimatförändringen stämmer eller inte. Visst verkar det konstigt med tanke på förra vinterns kyla och snöoväder och kyla så tidigt i år.

Metereolog Pär Holmgren förklarar i Aftonbladet :

En av de tydligaste trösklarna är just vintrarna här i Sverige. Redan vid en liten uppvärmning kommer mer av nederbörden i form av regn i stället för snö.

[…]

Ja, det var visserligen kallt här i norra Europa, men tittar man på hela norra halvklotet var det ännu en i raden av milda vintrar som vi haft – nästan utan undantag – de senaste dryga 20 åren

När snökanonen kör igång från Östersjön kan ostkusten och östra Småland invaderas av snön. Arktisk luft som drar över vattnet i Bottenhavet och Ötersjön som fortfarande är relativt varmt skapar snön.

Den iskalla luften hämtar upp fukt från havet, och nederbördsmoln bildas snabbt som tömmer sitt innehåll just innanför kusten. Bara någon mil längre inåt land kan det vara uppehållsväder och rent av klart.(DN)

Minusgrader och glashalt

Nu faller temperaturen inne i centrala Jönköping och regnet har  övergått i snö.     Nu känns det skönt att sitta tryggt inne i värmen och beskåda ovädret som drar förbi runt husknutarna.

Media: AB12, Ex12, DN1, GP, SvD, SVT1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , i

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
13 years ago

Stormen har bedarrat. Nu blåser det bara kuling på Visingsö och 18 sek/m i byarna.

Oskars
Oskars
13 years ago

Det är viktigt att folk här skiljer på klimat och väder. Klimat förändringarna gör inte att det blir varmare vintrar. Tvärtom det blir jättekalla och oförutsägbara vintrar medan sommaren blir stekvarm och oförutsägbar. Men vi orsakar inte detta det är ett pol skifte som orsakar detta. Men det håller Regeringarna tyst om…