Extremvädret en klimatförändring?

Storm, regn och blåst ett riktigt ruskväder eller för att tala klarspråk, skitväder.

I Jönköping har det regnat och blåst hela dagen. Mörkt och trist. Fönsterrutorna prickiga av smuts igen! Avgaser och annat som finns mitt i byn tycks hamna på v¨åra fönster.  Men varför klaga. Utefter  Bohuskusten har det blåst stormvindar.

Undrar hur det ser ut runt vårt hus på kusten efter två stormar på raken? Med många träd runtomkring lär det bli rena rama plockepinn när vi kommer dit.  Nåväl ingen granne har ringt och varnat om omkull blåsta träd eller krossade tegelpannor. Vägen upp till huset  är förmodligen inte körbar på grund av all nederbörd.

Nästa år så här dags bor vi i Göteborg och då lär jag väl drömma mig tillbaks till regnet i Jönköping en dag som denna. I Göteborg regnar det rakt i sidled när det blåser  och det finns inte en chans att skydda sig mot vätan. Älvsborgsbron är för övrigt avstängd igen. Detsamma gäller Uddevallabron.  Är det något fel på de broarna? Lite blåst om än stormvindar borde broar på kusten vara byggda att klara av. Eller?  Där vi ska bo i Göteborg blir vi beroende av såväl Älvsborgsbron på väg in till stan och Uddevallabron  när vi ska till kusten lite norröver. Det blir att vänja sig vid att stå i bilköer.    Vem vet vi kanske stannar i Jönköping trots allt?

Munksjöbron i Jönköping har aldrig vad jag vet stängts av.  Här blir det oftast inte så starka vindar som på Bohuskusten. 29-23 sekundmeter som mest. bron över Munksjön ligger för övrigt lågt över vattenytan. En fantastiskt vacker bro i synnerhet i kvällsbelysning.

En senhöstbild med vackert väder, något att tänka på som tröst en dag som denna. På nyårsafton får vi i alla fall kallt och klart väder . Då kan vi se fyrverkeriet runt Vättern när alla raketer skjuts i höjden .

Vi är många som funderar över är om stormarna och fulvädret är något som vi får lära oss att leva med på grund av klimatförändringen eller om  extremvädret ändå inte är en normalt utfall sett över en längre period. Vad som spelar roll och vad som är den huvudsakliga orsaken till förändring av klimatet och de skador extrema väderförhållanden gett upphov till  finns det delade meningar om. Utsläppen och eller felaktig samhällsplanering.

  I Jönköping bebyggs just nu alla ytor runt Munksjön. Frågan är var allt vatten ska ta vägen när alla ytor asfalteras eller bebyggs?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,,

7 comments for “Extremvädret en klimatförändring?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.