Extremvädret en klimatförändring?

Storm, regn och blåst ett riktigt ruskväder eller för att tala klarspråk, skitväder.

I Jönköping har det regnat och blåst hela dagen. Mörkt och trist. Fönsterrutorna prickiga av smuts igen! Avgaser och annat som finns mitt i byn tycks hamna på v¨åra fönster.  Men varför klaga. Utefter  Bohuskusten har det blåst stormvindar.

Undrar hur det ser ut runt vårt hus på kusten efter två stormar på raken? Med många träd runtomkring lär det bli rena rama plockepinn när vi kommer dit.  Nåväl ingen granne har ringt och varnat om omkull blåsta träd eller krossade tegelpannor. Vägen upp till huset  är förmodligen inte körbar på grund av all nederbörd.

Nästa år så här dags bor vi i Göteborg och då lär jag väl drömma mig tillbaks till regnet i Jönköping en dag som denna. I Göteborg regnar det rakt i sidled när det blåser  och det finns inte en chans att skydda sig mot vätan. Älvsborgsbron är för övrigt avstängd igen. Detsamma gäller Uddevallabron.  Är det något fel på de broarna? Lite blåst om än stormvindar borde broar på kusten vara byggda att klara av. Eller?  Där vi ska bo i Göteborg blir vi beroende av såväl Älvsborgsbron på väg in till stan och Uddevallabron  när vi ska till kusten lite norröver. Det blir att vänja sig vid att stå i bilköer.    Vem vet vi kanske stannar i Jönköping trots allt?

Munksjöbron i Jönköping har aldrig vad jag vet stängts av.  Här blir det oftast inte så starka vindar som på Bohuskusten. 29-23 sekundmeter som mest. bron över Munksjön ligger för övrigt lågt över vattenytan. En fantastiskt vacker bro i synnerhet i kvällsbelysning.

En senhöstbild med vackert väder, något att tänka på som tröst en dag som denna. På nyårsafton får vi i alla fall kallt och klart väder . Då kan vi se fyrverkeriet runt Vättern när alla raketer skjuts i höjden .

Vi är många som funderar över är om stormarna och fulvädret är något som vi får lära oss att leva med på grund av klimatförändringen eller om  extremvädret ändå inte är en normalt utfall sett över en längre period. Vad som spelar roll och vad som är den huvudsakliga orsaken till förändring av klimatet och de skador extrema väderförhållanden gett upphov till  finns det delade meningar om. Utsläppen och eller felaktig samhällsplanering.

  I Jönköping bebyggs just nu alla ytor runt Munksjön. Frågan är var allt vatten ska ta vägen när alla ytor asfalteras eller bebyggs?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wauxhall
Wauxhall
12 years ago

Hallå, välkommen te Göteborg…ja, Gbg.are som ja e, e man ju van vid sketväder då och då. Men du behöver inte va nervös, hjärtat, om broarna e avstängda så får alla samma problem å ta sig fram! Å regnet, de e ju bara vatten, så de e la ingen fara. Simma lugnt, änna!

ihwar
ihwar
12 years ago

Nej, broarna är det inget fel på, de står nog pall för det mesta. Problemet är att det är relativt höga broar som går i riktningen nord-syd, vilket gör att det kan vara riskabelt att åka över dem när västliga stormvindar drar in. Man kan nog göra roligare saker än att blåsa av en bro. Och i Gbg blåser det ju oftast västerifrån, även om det känns som om det alltid blåser (och regnar) från just det håll man är på väg, oavsett vilket…

Ali
Ali
12 years ago
Reply to  ihwar

Broarna i Göteborg ( Angereds – Götaälv – och Älvborgsbron ) går inte i riktning nord-syd , de går i riktning väst – ost , skärpning nu ihwar!!!

Vinden är inte alltid västlig utan mer sydvästlig.

Anders E
Anders E
12 years ago
Reply to  Ali

@Ali
Fram med kompassen nu Ali!

Per-Anders
12 years ago

Tidigare ikväll tittade jag på bilder från förra julen här i Timrå. Då var det meterhöga snödrivor och riktigt kallt. Idag är det mer grönt än vitt på gräsmattan och temperaturen ovanför nollstrecket. Klimatförändringarna ska vi ta på högsta allvar men jag vet inte om det just för tillfället rådande ”omysiga” vädret har något med dem att göra. Jag tror det hellre handlar om normala avvikelser över tid. Själv lider jag inte så mycket av det milda vädret eftersom det håller uppvärmningskostnaderna av bostaden på en låg nivå.