Ojnareskogen har fått andrum.


Protesterna mot Nordkalks skogsavverkning i Ojnareskogen gav resultat. Åtminstone tillfälligt. Högsta Domstolen har satt stopp för Nordkalks förberedelser för kalkbrytning.

Högsta Domstolen motiverar sitt beslut med att det ännu inte finns ett lagakraftvunnet beslut om att tillåta kalkbrytning i Bunge. Hur det blir med kalkbrytning är upp till HD att fatta beslut om. Om 6-12månader vet vi om HD kommer att välja att värna miljöintresset eller Nordkalks vinstintresse

Nog är det märkligt att när det gäller miljöintressen hamnar de sist på listan. Hur man överhuvudtaget kan komma på tanken att låta skogsmaskiner  tuggar sönder gamla träd viktiga för floran och djurlivet  är obegripligt. Det var i september Nordkalk började avverkningen under polisskydd och i medias strålkastarljus.   Länsstyrelsen stoppade tillfälligt avverkningen efter massiva protester av de som värnade miljön. Dagens beslut från Högsta Domstolen ger andrum.

Enligt HD väger bolagets ”intresse av en omedelbar verkställighet” inte med tillräcklig marginal tyngre än de intressen som talar för att verkställigheten bör vänta tills det finns ett lagakraftvunnet beslut. Redan de inledande arbeten kan få omfattande och långvariga följdverkningar för miljön, skriver HD i sitt beslut. (GP)

Media: SVT

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Svensson, annarkia, umenytt, miniblogg – Kungen väljer i samråd med drottningen, en myra bland andra i den […]