Miljön ingen hjärtefråga för alliansen.

I Mexikanska golfen sker en katastrof av ofantliga mått. En oljeläcka  släpper ut 800 000 liter olja om dagen.Oljeläckan är  större än befarat den läcker fem gånger snabbare än man först trodde. Oljan  närmar sig nu   kusten i Louisiana. Ännu en händelse som visar att vi måste påskynda marschen ur ett samhälle beroende av fossila bränslen.  Koldioxidutsläppen är på tok för höga  och oljespill i havet påverkar miljö och djurliv.

I Nordsjön finns flera oljeriggar. Vad skulle hända med västkusten och den norska kusten om en sådan springer loss och läcker olja? Efter hela kusten finns minnesmärken efter den olja som båtar pumpat ut. Hur skulle det se ut om ett större oljebälte seglade in och hur skulle kust, havsbotten och djur och fritidslivet påverkas??
Debatten runt De rödgrönas förslag om att höja bensinskatten lite i taget ter sig minst sagt futtig. Ett förslag som skulle höja kostnaderna med 49 kronor i månaden får alliansen att gå i taket och ropa om fördyrade levnadskostnader och orättvisa. Man säger inget om att nämner inte att bilavdragen också höjs.  Visst kan jag förstå glesbygdsbors oro.

En klimatomställning är nödvändig och ställer krav på minskade koldioxidutsläpp. Transporterna står för merparten av de utsläppen. Alliansen borde skämmas som inte istället applåderar förslaget om bensinskatt och tar sig en funderare på  hur kollektivtrafiken kan byggas ut och bli ett alternativ till bilen.  Eller är det så att man värnar alla de som bor nära en tätort i sina villakvarter och som varje dag dag ut och dag in sitter i ensamt majestät och i bilen och pendlar in till jobb?

Alliansfritt Sverige har i vanlig ordning hittat intressant material. Maud Olofsson som i går riktade stark kritik mot de rödgrönas förslag förtränger att centerpartiet själva föreslår en höjning:

Det intressanta i sammanhanget är Centerpartiet, vars skattepolitiska arbetsgrupp föreslår [pdf] en höjning av koldioxidskatten med 36 öre per kilo koldioxid. Det innebär en

Missa inte R Åkerberg  ” Fasa ut de fossila bränslena” och Jinge Girighet orsak till olyckan
Naturvårdsverket Oljan skadar djurlivet

SvD 1 AB Dagen DN

Fler bloggar l  om politik, samhälle, rödgröna, olja, bensinskatt, Intressant

3 comments for “Miljön ingen hjärtefråga för alliansen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.