Miljön ingen hjärtefråga för alliansen.

I Mexikanska golfen sker en katastrof av ofantliga mått. En oljeläcka  släpper ut 800 000 liter olja om dagen.Oljeläckan är  större än befarat den läcker fem gånger snabbare än man först trodde. Oljan  närmar sig nu   kusten i Louisiana. Ännu en händelse som visar att vi måste påskynda marschen ur ett samhälle beroende av fossila bränslen.  Koldioxidutsläppen är på tok för höga  och oljespill i havet påverkar miljö och djurliv.

I Nordsjön finns flera oljeriggar. Vad skulle hända med västkusten och den norska kusten om en sådan springer loss och läcker olja? Efter hela kusten finns minnesmärken efter den olja som båtar pumpat ut. Hur skulle det se ut om ett större oljebälte seglade in och hur skulle kust, havsbotten och djur och fritidslivet påverkas??
Debatten runt De rödgrönas förslag om att höja bensinskatten lite i taget ter sig minst sagt futtig. Ett förslag som skulle höja kostnaderna med 49 kronor i månaden får alliansen att gå i taket och ropa om fördyrade levnadskostnader och orättvisa. Man säger inget om att nämner inte att bilavdragen också höjs.  Visst kan jag förstå glesbygdsbors oro.

En klimatomställning är nödvändig och ställer krav på minskade koldioxidutsläpp. Transporterna står för merparten av de utsläppen. Alliansen borde skämmas som inte istället applåderar förslaget om bensinskatt och tar sig en funderare på  hur kollektivtrafiken kan byggas ut och bli ett alternativ till bilen.  Eller är det så att man värnar alla de som bor nära en tätort i sina villakvarter och som varje dag dag ut och dag in sitter i ensamt majestät och i bilen och pendlar in till jobb?

Alliansfritt Sverige har i vanlig ordning hittat intressant material. Maud Olofsson som i går riktade stark kritik mot de rödgrönas förslag förtränger att centerpartiet själva föreslår en höjning:

Det intressanta i sammanhanget är Centerpartiet, vars skattepolitiska arbetsgrupp föreslår [pdf] en höjning av koldioxidskatten med 36 öre per kilo koldioxid. Det innebär en

Missa inte R Åkerberg  ” Fasa ut de fossila bränslena” och Jinge Girighet orsak till olyckan
Naturvårdsverket Oljan skadar djurlivet

SvD 1 AB Dagen DN

Fler bloggar l  om politik, samhälle, rödgröna, olja, bensinskatt, Intressant

Please follow and like us:

  3 comments for “Miljön ingen hjärtefråga för alliansen.

 1. Henrik
  29 april, 2010 at 16:36

  Du är väl antagligen en sån person som tror att lilla Sverige kan rädda världen? Vad spelar det helt ärligt för roll vad Sverige gör när USA, Brasilien, Kina och Indien höggradigt skiter i oss? Dags att ta upp huvudet ur sanden kanske?

  • 29 april, 2010 at 18:45

   Ja Henrik varför inte lyfta blicken och se 5-10 år framåt. Då förväntas en oljeprischock komma. Om inga satsningar på alternativ gjorts står vi där med våra bilar som få har råd att köra.

 2. Pragmatiker
  30 april, 2010 at 00:02

  Jag undrar varför man inte lyfter blicken 20-30 år framåt. Faktum är att det är betydligt billigare att driva en elbil framåt än en bensinbil, eller en etanolbil för den delen. Det är bara en tidsfråga innan batterierna blir så pass billiga att det sammanlagt blir billigare med elbil. Frågan är bara vart vi ska få elen ifrån. Vi skulle behöva öka vår elproduktion med typ 30 procent. Med de rödgrönas politik just nu kommer den elen importeras från ryska gaskraftverk. Är det en bra idé?

Comments are closed.