Media sätter agendan.

Mätningar och taktiska överväganden intresserar media medan ungdomar fokuserar på sakfrågor och ideologi.

Aftonbladet mäter nu opinionsläget varje dag med hjälp av United Mind och andra hakar på.  Med tanke på medias rapportering från valrörelsen kan man mycket väl fås att tro att Fredrik Reinfeldt och Mona  Sahlin är lagledare i var sitt fotbollslag. Rubriker som Mona Sahlin vann matchen mot Reinfeldt i Aktuells  debatt eller nu tar de rödgröna in på alliansens ledning är förledande likt idrottssidornas rapportering om ställningen i Allsvenskan.

I årets valrörelse har media satt agendan. En borgerligt dominerad press har sopat undan välfärden och istället fokuserat på skatter hit och skatter dit. Skatter utan sammanhang är ju totalt ointressant. Det begriper varje grundskoleelev som läst samhällskunskap med godkänt betyg. Opinionsundersökningarnas resultat överskuggar sakpolitiken och ideologiska skiljelinjer i gammelmedia inför årets val.

Martyrskap eller klokskap?

Nu säger de två största partierna att de inte kommer att dela med sig av utskottsplatser till några Sverigedemokrater om nu det partiet skulle få säte i Sveriges Riksdag efter 19 september. Klokt och smart eller bjuder de på ett martyrskap som kan slå tillbaks? Och media försöker så splittring inom de rödgröna genom att påstå att MP kan alliera sig med alliansen för att blockera SD. Eller är det så att MP är på glid högerut?

Ungdomar sätter trenden .

Så brukar det vara. De ligger lite före och är känsligare för opinionsförändringar. I SKOP:s mätning väljer unga rödgrönt. Framtidsfrågor som klimatet och miljön och välfärdsfrågor och jobben prioriteras av de som står i startgroparna för att bygga Sverige. Förhoppningsfullt säger en som just förtidsröstat och slickat igen kuverten runt ett av de rödgrönas partibeteckningar.

Bloggat om samma sak: Peter Andersson Ulf Vargek,
Bloggat om välfärden: Martin Moberg, Ilsemarie, Storstad
Andra om , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
13 years ago

Varför AB har ihop det med UM som grundats av en Moderat valarbetare, begriper jag inte riktigt.