Långpromenad vid Hökälla, bilder.

Nyfiken på om alla fåglar som ska finnas vid Hökälla, ett hundratal arter skulle visa sig i våsolen tog vi sikte på naturskyddsområdet på norra Hisingen.

Vi möttes av en strid om revir så fjädrarna rykte. En aggressiv svan agerade bombflyg för att skrämma iväg ett Kanadagässpar. Gång på gång anföll svanen. Lika envist återvände Kanadagässen och så började ”bombattackerna” igen, om och om igen.anfall1

anfall00

Någonstans i närheten låg troligen den äkta hälften och ruvade på ägg. Om de kommande svanbarnen kommer att bli långlivade är inte säkert. Många fågelungar har tidigare år dött. Obduktion visade på skyhöga halter av bly och man befarade blyförgiftning. Idag fanns en skylt som varnade för bly vid grillplatsen, den plats små barn brukar stå och mata fåglar. Otäckt! Där ville vi inte bli kvar.

bly

V åkte upp till norrsidan av Hökälla. Ingen skylt om blyförorening .  inte heller där såg jag andra fåglar än de vanliga, några svanar och Kanadagäss. Bestämde mig för att vandra tillbaks ner till grillplatsen igen.

fågel

 

stigen0

En kvart bedömde jag att det skulle ta. Ack vad jag  bedrog mig. Veckans samtliga halvimmespromenader avklarades på en och samma dag visade det sig. Inte illa!

insektslåda

Tog det lugnt och njöt av naturskön omgivning.

tåget

Jag gick och gick och gick och passade på att fotografera. Till slut såg jag de vita husen på andra sidan järnvägen där Morgan väntade med bilen.

lillhagen

För många år sedan  jobbade jag några somrar däruppe . Då hyste husen  människor med psykiska besvär  Den sk psykiatrireformen stängde portarna på de stora sjukhusen så också på Lillhagens mentalsjukhus.  Undrar hur de som tillbringat många år av sitt liv innanför de portarna   klarade livet på utsidan?

Forts följer.

Foto: Annarka

Dag 58 i #blogg100

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Husen som en gång hyst så mycket ångest och förtvivlan, husen som i skåpen hade staplar av alla sorters psykofarmaka, husen där patienter på bestämda dagar låg i sina sängar i korridorerna och väntade på sin tur att sövas för att få en  elchock ska bort. […]

trackback

[…] Här vill jag slå ett slag för hennes Långpromenad vid Hökälla. […]