Det handlar om mångfald och attityder.

Hur många vargar vi accepterar handlar om våra attityder och viljan att värna mångfalden.

Jämför vi Sverige med andra länder har vi betydligt färre vargar i naturen än andra länder. Vi bor i ett av Europas till ytan största länder och är ett av Europas mest glesbefolkade land.  Det finns dessutom  god tillgång på föda för vargar i våra skogar. Spanien har ex 2500 vargar och 5 vargar/1 000 km2 jämfört med Sveriges 220 vargar  och knappt en halv varg per 1 000 km2 . ((  LCIE report for the UNEP-WCMC project “Biodiversity Trends and Threats in Europe”
by the Large Carnivore Initiative for Europe, February 2004.))  Nog finns det plats för fler vargar i i vårt land. Förutsättningarna finns . En majoritet av befolkningen ser gärna att det finns fler rovdjur, vargen inkluderad i vår natur.  Trots detta tillgodoser riksdagen de som är ovilligt inställda till vargen. Kalla dem gärna varghatare, de som är högröstade och ägnar sig åt tjuvskytte och rovjakt på varg. Vissa av dem  ingår dessutom i obskyra nätverk.

Citat SVT

Fakta: Vargarna i Sverige

• Det finns mellan 310 och 320 vargar i Sverige och Norge. Nya preliminära uppskattningar från Viltskadecentrum visar att det skedde knappt 30 föryngringar förra våren. 2010 skedde 31 föryngringar.

•Den skandinaviska stammen är starkt inavlad. Effekterna är bland annat missbildningar och mindre kullar. Därför har riksdagen bestämt att genetiken ska förbättras genom att man sätter ut valpar från djurparker och att man flyttar vuxna östliga invandrare till nya områden i söder. Om stammen ska stanna på 300 till 400 vargar måste 20 nya djur tillföras inom 25 år, enligt vargforskaren Olof Liberg. Om inga nya gener tillförs behöver vargstammen bestå av uppemot 2.000 djur, enligt samma beräkningar.

• Genetikern Linda Laikre vid Stockholm universitet bedömer att det bör finnas 3.000 till 5.000 vargar i Sverige, Norge, Finland och västra Ryssland. Det skulle ge en långsiktigt frisk stam. (SVT)

Jag ser en parallell till vad som försiggår på vår innergård. Där har en ringduva för fjärde året i rad byggt sitt bo och ligger nu och ruvar på äggen  långt inne i en gran precis bredvid min altan. Vän av ordning försökte förra året varje morgon störa och förstöra boet genom att vispa runt i granen med en lång stång. Efter hänvisning till jaktlagen och EU:s fågeldirektiv som klart och tydligt deklarerar att fåglar inte får störas under häckning avbröt vän av ordning . I år är ringduvan tillbaks och ligger där och ruvar. Stör ingen. Ändå tycks vän av ordning anse att det upp till honom att se hur ”vi ska komma till rätta med problemet”.  Frågan är vad det är som är problemet och vad och vem vi egentligen ska komma till rätta med?

När det gäller vargbeståndet är det inte vargen eller antalet vargar som är problemet utan en liten minoritets  inställning till vargen.

 

Media: AB, Dn12, Svd1, SR1Svt & Jinge

Andra om: , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
morgan
morgan
12 years ago

men andra länder har ej så många andra rovdjur som sverige har

räv björn lo varg järv osv som huserar i mellansverige

det här blir enda kommentaren här

plantagenet
plantagenet
12 years ago
Reply to  annarkia

jag tror inte det går att köpslå med vargar

sverige har inte den vildmark som krävs realistiskt sett

man ser varg vid bebyggelse varje dag och det var nog ingen som tänkte på det när de planterade ut den på 80 talet

Thorleif Faureng
Thorleif Faureng
12 years ago

Mycket bra, annarkia! Jag håller fullständigt med dig: Det handlar om mångfald och attityder. Och i Norge är det på det här området ännu värre än i Sverige. Vi måste få våra politiker att förstå att mångfald är viktig och att naturen ordnar det bättre än vad jägarna förmår. Varför tror jägarna att dom måste förvalta skogens djur när ekosystemen i havet klarar sig alldeles utmärkt utan jägarnas hjälp?

DagL
12 years ago

Det verkar vara felaktiga uppgifter om på vargar per km2.
Jag kan inte ge en bra förklaring även om jag hört en del som passerar som delförklaringar varför vargar verkar mer accepterade i andra områden än i Sverige, men jag tror inte det beror på att svenskar och svenska politiker är mer korkade och fördomsfulla och mindre mottagliga för fakta och realiteter.
Enligt den grundliga opinionsundersökning SLU gjorde 2009 är det mindre än en fjärdedel av folket som stödjer fler än ca 200 vargar, i många kommuner i varglänen vill majoriteten av folket ha under 200 vargar.
Fokuseringen på vargar skärper motsättningarna mellan rennäringen och folket eftersom rennäringen med viss rätt tycker att Sverige satsar mer på vargar än på samer. Det skärper motsättningarna mellan landsbygd och stad eftersom landsbygden säger att man inte lyssnar på de drabbade.
Sverige är rovdjurstätt om man räknar in björn, lo och järv.