Peter Englunds käftsmäll.

Ordkriget mellan Peter Englund, och Björn Ranelid börjar likna en såpa och pryder kvällspressens förstasidor.

Björn Ranelids motivering att delta i Let`s Dance tycks vara det som triggat igång Peter Englunds förolämpning.

Det är min plikt att vara där folket är, det var Vilhelm Moberg och Ivar Lo. Jag sitter inte i Akademien och gömmer mig och är känd för en promille av Sveriges befolkning. Du ska fråga dem i stället varför de inte är ute bland folket. Det är en folkbildarinsats, Ranelid i Expressen.

På sin blogg svarar Peter Englund med en rak höger

Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas.

Egentligen är detta en ren pseudodiskussion om det inte vore för att Peter Englund är en av de arton i Svenska Akademin och driver sin blogg enligt egen utsago i egenskap av att vara ständig  sekreterare  i Svenska Akademien. Ett tragiskt och ovärdigt kulturbråk skriver Alex Schulman.

Björn Ranelid har jag aldrig läst något av. En bok av Peter Englund finns i min bokhylla. Ärligt talat orkade jag aldrig ta mig igenom Ofredens år som är titeln på den boken. Men det hör ju knappast till saken.

Rosemari på Kulturbloggen sätter fingret på den ömma punkten

Det handlar om att Ranelid uttryckte glädje över att dansa och Englund var njugg och missunnsam.
Dessutom kanske det också handlar om att en del människor är fast i illusioner om att det skulle finnas finare kultur och att kultur skulle vara åtskilt från det kroppsliga. Allt hör ihop och dans är också kultur.

AB12, Ex, Svd1, GP12

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 comments for “Peter Englunds käftsmäll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.