Lex America, supermaktens arrogans.

Så kom de då dokumenten som alla väntat på. Avslöjanden som skulle förändra världen.

Inget nytt under solen är mångas reaktion på de senaste dokument som Wikileaks läckt.USA:s uppblåsta självbild, arrogans  och förakt för andra är vardagsmat. Dokumenten avslöjar vad USA egentligen tycker om världens ledare. Det är inte bara fiender utan även  samarbetspartners som utsätts för amerikanska diplomaters spått och spe. Det är obehagligt att se vilket förakt som ligger bakom de öknamn som används på olika internationella ledare. Ett förakt som kan vara direkt farligt på ett internationellt plan där den starkes rätt aldrig ska  ifrågasättas om USA får bestämma.  Det USA vill ha det tar man oavsett vad som ligger i vägen. Lex America är vad som gäller.

Varifrån kommer dokumenten

Wikileaks-dokumenten har hämtats från ett gigantiskt, världsomspännande parallellt internet – det amerikanska försvarsdepartementets intranät, Siprnet.

Över 180 amerikanska beskickningar och ambassader var uppkopplade 1995(AB)

USA som står för den mest extrema övervakning av medborgare och världsmedborgare är nu själva satta under luppen.  Ingen regering går längre  säker för Wikileaks vakande ögon.

Den misstänksamhet mot allt och alla som USA hyser och det extrema kontrollbehovet  riktas också mot politiker och diplomater. Kreditkortsnummer, fingeravtryck och t om DNA från utländska diplomater och FN-personal även  generalsekretere Ban Ki-Moon har samlats in på order av H Clinton . Det är avslöjande för USA:s egen verksamhet runt om i världen då man på sig själv tror sig känna andra.

Reaktioner på hemmaplan

Information om hur gemene man i USA reagerar på avslöjandena är knapphändig. Per Bjurman skriver

Krigsförbrytelserna var det få amerikaner som verkligen brydde sig om.Men uppgifterna om att diplomater förolämpat världsledare som Sarkozy och David Cameron har stört thanksgivingfriden.

Därmed börjar Wikileaks bli ett problem för Barack Obama även på hemmaplan.

Det ser ut som om brott mot folkrätt är okej om det tjänar USA:s intressen. Pinsamheter som avslöjas är däremot förödmjukande. Är det verkligen möjligt?

De dokument som läckt så här långt lär inte förändra världen men väl ställa till det en hel del för USA. Den interna kultur som kännetecknar USA:s UD och som nu har avslöjats gör supermakten sårbar.

AB123 SvD1, DN 123 GP, Ex1234 & Jinge & Svensson & Steve Lando
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Niklas
Niklas
13 years ago

Wikis läckage var oväntat tunt den här gången.

trackback

[…] Efterlyst, CIA, Våldtäkt, Interpol, Politik ex1234 ab12 svt dn12 svd12 lasse emma k&å annarkia zaramis Etiketter:CIA, Efterlyst, Interpol, Julian Assange, Politik, […]