En väckarklocka.

Krigsrubriker om spridda lösenord och hackerattack mot en bloggportal fick många av oss att fundera mer än en gång över hur vi använder våra olika lösenord.

För mig personligen tog det några timmar framåt nattkröken att gå igenom och kolla lösenord och vidta nödvändiga ändringar för säkerhets skull. Rubriker om att journalister och riksdagsmän fått sina mailkonton hackade och spridda på nätet  förstår jag inte . Ingen kan väl ändå vara så urbota dum eller lat att man använder samma lösenord till en panel som bloggtoppen.se som till sitt eget e-postkonto. Eller?

Frågan är om någon  undgått att ett säkert lösenord ska ha minst 8 tecken  med  stora och småbokstäver, siffror och något tecken typ # eller liknande. Med många konton blir det flera olika  lösenord att hålla reda på varför vissa av oss rationaliserar och förenklar. Det får det vara slut med nu!

Sedan kan man ju fråga sig om det är nödvändigt att registrera sin blogg på sajter som tycks ha låga säkerhetskrav när det gäller källskyddet. Nu visar det sig att det är många, många fler sajter smed samma upplägg som bloggtoppen.se om utsatts för intrång

I går kom nyheten om att över 90.000 lösenord hade stulits från bloggtoppen.se. Nu visar det sig att det bara är toppen på ett isberg. Ytterligare 57 sajter har hackats.(SR)

Vill man ha ett e-postkonto som inte är offentligt kan det vara värt att byta konto om  det är det kontot man registrerat på bloggtoppen.se och liknande sajter.  Också det en väckarklocka att istället använda ett ”skräpkonto”  på sajter av det här slaget.

Det otäcka i hela den här historien är att de som hackat eller använt sig av materialet som tydligen legat ute på nätet några veckor är att de har god kunskap om politik och media. Lösenord som tillhör journalister och politiker har lagts ut på Twitter.  Nu är det inte de verkliga lösenorden som ligger ute tillgängliga för alla som tur är. Det krävs ett speciellt dataprogram för att omvandla koden till verkliga lösenord. Det är inte alldeles  så enkelt som media vill påskina.

Media: ab1 ex1 svt1 sr dn1 svd1

Andra om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Christian Andersson
12 years ago

Vill man ha ett telefonnummer som inte är offentligt kan det vara värt att köpa ett kontantkort till en mobiltelefon och lägga kortet i byrålådan och registrera numret på de sajter kräver detta. Också det en väckarklocka att istället använda en ”skräptelefon” på sajter av det här slaget.

Christian Andersson
12 years ago

Också det här är kanske en väckarklocka för Aftonbladet att istället använda en egen kommentatorsfunktion i stället för sajter av det här slaget.

Karpstryparn
Karpstryparn
12 years ago

I mitten av 2009 skulle jag registrera min blogg på bloggtoppen.se, men den blev inte godkänd. Och det är jag glad för nu, med tanke på hackningen av bloggtoppen.se.