Sophie Calle på Louisiana.

En annorlunda och spännande utställning som spränger gränser. Sophie Calle, Frankrikes nu mest kända levande konstnär ställer ut på Louisiana.

Vad är verklighet och vad är vision  i Sophie Calle`s utställning på Louisiana? Det är inte lätt att bli klok på.

Ett brev till Sophie som utgör slutet på en lång relation är utgångspunkten för den del av utställningen som berörde mig mest. För att förstå vad som hänt lät hon kvinnor med olika bakgrund läsa brevet.  I ljud, text och bild visar hon hur alla dessa  kvinnor sedan tolkar brevet. Allt ifrån tonåringen som anser att han vill verka cool, över papegojan som helt frankt visar vägen och  hackar sönder brevet till poliskvinnan som talar om ensamhet. Här vandrade vi länge omkring och lät oss sugas in i berättelserna som gav upphov till   egna associationer och många samtal i efterhand. Smärtan att bli övergiven har de flesta av oss upplevt någon gång i livet. Den smärtan är svår att glömma.

Fotografier från Berlin nu och då visade i all sin tydlighet hur man försökt utplåna historien genom att riva statyer och byta namn på gator. Så tragiskt men ändå så förståligt. Jag minns Berlinmurens fall, allt jubel och där bakom ängslan och oron för framtiden.

Har Du inte besökt utställningen, gör det!

I Hamlets närhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , smp.se, Marcus Blomberg, intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] för resan var Louisiana och en titt på utställning av Sophie Calle. En utställning som tog andan ur oss. Helt fantastisk. Vilken kreativitet! Louisiana är en […]