Nationaldagsfirande utan folkfest.


Bovall_hunnebo 006Det här med nationaldagsfirande den 6 juni vill liksom inte sätta sig. Kan det månne betyda att vi är mindre nationalistiska än norrmännen som går man ur huse 17 maj? Är inte så säker på det.

Men vad ska vi fira? Norrmännen har ockupation av främmande makt så nära inpå sig i tiden att det finns levande berättelser. Det måste vara något att fira, befrielsen från tysk ockupation och för att inte tala om frigörelsen från svensk överhöghet.

Nationaldagsfirandet i Sverige är en ny företeelse Först 1983 blev 6 juni officiell nationaldag och 2005 en röd dag i almanackan. Valet av dag härrör från två historiska händelser  som inte   känns ju speciellt där överväldigande viktiga att fira Gustav Vasa valdes till kung 6 juni  1523 och Sverige blev svenskt och att en ny regeringsform instiftades 6 juni 1809. That´s it!

Inte har jag heller lust att fira ett Sverige som inte längre går att känna igen. Ett Sverige som på bara några år blivit allt kallare och ogästvänligare, ett Sverige som börjar likna mina far- och morföräldrars Sverige. Det fattigsverige som skilde på folk och folk där de fattiga fick stå med mössan i handen och böja rygg för överheten. Dit är vi på väg igen i  rasande fart.

Nej jag gör som de flesta andra   väntar med firandet till midsommarafton. Kan tänka mig att ställa fram en midsommarstång i trä till kvällsmaten i dag och ta en nubbe eller två till sillen för att fira att det snart är midsommar..

Inställt firande kompenserade vi med att besöka en av mina favoritplatser på i norra Bohuslän. Ett bildgfalleri från dagen  finns  HÄR.

Media:AB12, DN1,SvD12,SR1234& M Moberg   Bilderblogg.se

Foto: Annarkia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,i


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i Andra om: Telegrafberget, Dalarö, Haninge, Dagens bilder, Skärgård, Turister, Båttrafik, Miljö, Sommar, Nationaldag, Fåglar ab1234 sr12 dn1234 svd123 Annarkia […]