Saknar en second opinion.

Idag bad jag om ett samtal med annan och erfaren läkare avseende min medicinering efter knäprotesoperationen på Mölndals sjukhus.

Orsaken var att jag inte kände mig trygg med vare sig samtalet med den underläkare jag i går  kom i kontakt med eller den medicinering han förordade.

Efter en dags väntan på samtal med en leg läkare ringer samme underläkare XX från igår upp. Samtalet slutar med att jag ska testa Ipren  som komplement till de Alvedon 655 som är grunden i smärtlindringen när det korttidsverkande morfinet är slut . Dessutom ska det morfin som är av depådos fasas ut. Om Ipren  inte fungerar mot smärtgenomsläpp vid ex träning kan jag återkomma.

Kan inte låta bli att tänka på militärläkaren som enligt anekdoten skrev ut bamyl oavsett åkomma.

Underläkaren XX  är en trevlig ung grabb. Men som sjuksköterskan nämnde i går har och kan inte en sådan person ha hunnit skaffa sig erfarenhet och kunskap fullt ut.

Underläkare är i Sverige en titel för alla de tjänstgörande läkare som inte har specialistkompetens. Underläkare är således en stor grupp som omfattar personer med mycket varierande erfarenhet. Underläkare är läkare som vikarierar under läkarstudierna, vikarierar efter läkarexamen, gör allmäntjänstgöring, vikarierar efter legitimation eller gör sin specialiseringstjänstgöring. Under allmäntjänstgöringen och specialiseringstjänstgöringen är titeln vanligen AT-läkare respektive ST-läkare. Dessa beteckningar omfattar alltså vissa grupper av underläkare.

Det är möjligt att få anställning som vikarierande underläkare efter att ha fullgjort den nionde terminen på läkarprogrammet (det vill säga minst 4,5 år av den svenska läkarutbildningens 5,5 år).[1] Efter läkarexamen kan man söka anställning som AT-läkare. (Wikipedia)

Vad jag känner nu är att viljan att fullfölja mitt deltagande i en studie på Mölndals sjukhus där gammal och ny knäprotes ska jämföras har gått i graven.

Först ställs operationen in med mindre än ett dygns varsel, sedan vill de skicka hem mig dagen efter operationen trots att villkoren för detta inte uppfyllts och nu detta.

#blogg100 dag 44

 

Please follow and like us:
fb-share-icon0
Tweet 20

  4 comments for “Saknar en second opinion.

 1. Joanna
  13 april, 2017 at 11:45

  Hur gick det här till? Du bad om samtal med annan läkare och så ringer samme snubbe upp?
  Hur gick samtalet då?

  • 13 april, 2017 at 12:09

   Jag angav skäl och bad om samtal med en erfaren läkare vilket sjuksköterskan sa ok till. Men så blev drt inte.
   Bara ett brottstycke ur samtalet med “samna snubbe” som igår när det gällde den medicin jag såg fanns kontraindikationer på i FASS:
   -Blir Du andfådd när Du springer eller går i trappor?
   Vet jag ju inte då artrosen satte stopp för det. Som nyopererad kan man inte springa.
   – och Du är inte gravid!
   Men…
   Vad mer finns att säga? I journalen bör såväl hjärtats status som min ålder framgå.

   • Joanna
    13 april, 2017 at 12:22

    Illa! Hur går Du vidare?

    • 13 april, 2017 at 12:29

     Konstaterar att det är så här vården ser ut idag. Låt oss hoppas att det finns tid och resurser att bistå underläkare med den handledning de bör ha rätt till.

     Jag har hoppat över morgonens dos av långtidsverkande morfin. Det känns och maler från höften och ända ner i foten.
     Ska försöka mig på en kortare promenad …Har klarat av morgonens träningspass men försiktigt.

Comments are closed.