WikiLeaks ställer USA vid skampålen.

WikiLeaks har gjort det igen. Släppt mängder av dokument trots varningar från USA. Denna gång dokument som visar på krigets vidrigheter  i Irak.

Krigets första offer är sanningen. Krig sätter igång våldsspiraler som makthavare gör allt för att dölja. Än en gång ställs USA vid skampålen.

WikiLeaks släppte 400 000 dokument hämtade från militära databaser natten till lördagen. Mediehus efter mediehus rapporterar om uppseendeväckande uppgifter. Anmälda brott mot krigets lagar, krigsbrott som ingen velat följa upp. Tortyr, övergrepp på fångar och dödsskjutningar av civila. 

En hemlig order gjorde det möjligt för USA att låta irakiska säkerhetsstyrkors övergrepp på hjälplösa fångar passera.

Och minst 60 procent av de 109 000 döda som USA:s militär registrerat i Irak åren 2004–2009 var civila.

Många av de 391 832 fältrapporterna från Irakkriget från 2004–2009 beskriver övergrepp begångna av irakiska säkerhetsstyrkor, andra tyder på att den amerikanska militären blundade för illdåden (SvD)

I alla krig dödas fler civila och att det förekommit tortyr i Irak har sedan länge varit känt. Omfattningen ordergivningen och att övergreppen fortsatt efter avslöjandena om Abu  Ghraib  har inte varit klarlagd tidigare. Wikileaks avslöjande försvårar för USA att lägga locket på. Amnesty vill ha en utredning, menar att uppgifterna bevisar brott mot internationell lag.

Vad man inte får glömma är alla de som dött på grund av sanktionerna och de dagliga bombräderna  mot Irak som startade efter Gulfkrisen. Sönderbombade vattenreningsverk som lett till sjukdomar och många små barns för tidiga död. Då stiger andelen civila offer.

Hur länge kommer USA att tillåta Wikileaks och Assange att fortsätta med sin verksamhet om nu  Wikileaks och Assange upplevs som ett hot av USA?  När kommer man från svensk sida att försöka stoppa servrarna i Solna som sprider Wikileaks dokument under  skydd av de svensk  grundlag .

Daniel Ellsberg om WikiLeak

Tidigare inlägg

Media: SvD1, DN1, AB1, Expr12

Bloggat: Svensson, Jinge, Progressiva USA, Zac, LOKE

Andra om , , , , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Moder Svea
Moder Svea
13 years ago

Inget land i modern tid sprider så mycket död och förintelse runt om i världen som usa.
Sanningen visar det sanna krigets offer, dom civila som usa`s arme ser som sina fiender.
Jag skäms över sveriges regering som skickar soldater att gå i amerikas ledband och trampa på döda kvinnor och barn. Västvärlden är ynkliga och fega som inte genast tar hem sina styrkor från Afghanistan.
Alla ni som vill mörka sanningen och tysta det fria ordet bör ta och tänka på konsekvenserna.

trackback

[…] Bloggat: LOKE, Johannes, Annarkia, Jinge, Borgarmedia: SVD, SVT1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, GP1, 2, EX, VG1, 2, Läs även andra bloggares […]

Baban Chaomar
Baban Chaomar
13 years ago

Välkommen till den nya världen, där det inte är dina handlingar som stämplar dig, utan din hudfärg och religion. Det märks för att ingen har kritiserat USA det minsta fastän dokument som dessa har släppts. Men så fort USA kritiserar ett land och terroriststämplar deras befolkning så är hela världen på deras sida och hjälper till med att ta död på denna ”terrorismen”. Men nu när det visar sig att USA är dom riktiga terroristerna varför ser jag ingen nation gå emot dom? Varför samarbetar fortfarande snälla sverige med den nation som har brytit mot vartenda mänskliga rättighet man kan bryta mot? Jag har hört att sverige har styrkor i utlandet för att hjälpa folket som bor där. Men hur kan man hjälpa folket när man samarbetar med fienden? Är USA verkligen bättre än dessa irakiska terrorister? Jag menar, jag hade också kunnat halshugga en amerikansk soldat ifall han hade våldtagit min mamma, misshandlat min pappa, och dödat hela mitt grannskap.