WikiLeaks ställer USA vid skampålen.

WikiLeaks har gjort det igen. Släppt mängder av dokument trots varningar från USA. Denna gång dokument som visar på krigets vidrigheter  i Irak.

Krigets första offer är sanningen. Krig sätter igång våldsspiraler som makthavare gör allt för att dölja. Än en gång ställs USA vid skampålen.

WikiLeaks släppte 400 000 dokument hämtade från militära databaser natten till lördagen. Mediehus efter mediehus rapporterar om uppseendeväckande uppgifter. Anmälda brott mot krigets lagar, krigsbrott som ingen velat följa upp. Tortyr, övergrepp på fångar och dödsskjutningar av civila. 

En hemlig order gjorde det möjligt för USA att låta irakiska säkerhetsstyrkors övergrepp på hjälplösa fångar passera.

Och minst 60 procent av de 109 000 döda som USA:s militär registrerat i Irak åren 2004–2009 var civila.

Många av de 391 832 fältrapporterna från Irakkriget från 2004–2009 beskriver övergrepp begångna av irakiska säkerhetsstyrkor, andra tyder på att den amerikanska militären blundade för illdåden (SvD)

I alla krig dödas fler civila och att det förekommit tortyr i Irak har sedan länge varit känt. Omfattningen ordergivningen och att övergreppen fortsatt efter avslöjandena om Abu  Ghraib  har inte varit klarlagd tidigare. Wikileaks avslöjande försvårar för USA att lägga locket på. Amnesty vill ha en utredning, menar att uppgifterna bevisar brott mot internationell lag.

Vad man inte får glömma är alla de som dött på grund av sanktionerna och de dagliga bombräderna  mot Irak som startade efter Gulfkrisen. Sönderbombade vattenreningsverk som lett till sjukdomar och många små barns för tidiga död. Då stiger andelen civila offer.

Hur länge kommer USA att tillåta Wikileaks och Assange att fortsätta med sin verksamhet om nu  Wikileaks och Assange upplevs som ett hot av USA?  När kommer man från svensk sida att försöka stoppa servrarna i Solna som sprider Wikileaks dokument under  skydd av de svensk  grundlag .

Daniel Ellsberg om WikiLeak

Tidigare inlägg

Media: SvD1, DN1, AB1, Expr12

Bloggat: Svensson, Jinge, Progressiva USA, Zac, LOKE

Andra om , , , , , , , , intressant.se

4 comments for “WikiLeaks ställer USA vid skampålen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.