Revolutionen är inte över.

Ännu en gång har demokratikämpar samlats på Tahrirtorget i Kairo. Samma kaotiska scener när kravallpolisen angrep demonstranterna som i januari  har visats i direktsändning via Al Jazeera.

Förra gången tvingades president Mubarak att dra sig tillbaks. Istället trädde militären in som lovade ny konstitution och allmänna val. Om nio dagar är det val till första och andra kammaren i Egypten. En krånglig procedur i tre steg som många egyptier säger sig inte förstå. Tidigare val har varit riggade och gemene man har inte brytt sig om att sätta sig in i själva valproceduren. Al Jazeera rapporterar om att så här strax innan valet är det många som inte vet vad de olika kandidaterna som ställer upp egentligen står för. Demokratirörelsen  pekar på att militären har kidnappat revolutionen och kräver civilt styre. Våldet som kännetecknade Mubaraks regim har fortgått och tusentals egyptier har ställts inför militärdomstol och de som protesterat har mötts av ett eskalerande våld.

Vad demonstranterna på Tahrirtorget oroar sig för är att militärrådet SCAF som nu leder landet inte kommer att lämna ifrån sig makten.   Demonstranterna kräver att Mubaraks förre försvarsminister Hussein Tantawi, som nu styr militärrådet, avgår. De vill ha en klar och tydlig deklaration från SCAF att de avser att  lämna över makten till en civil regering.    Militärens svar har varit obönhörligt och tyder på att demonstranternas oro är befogad.  Många skadades   när kravallpolis skickade tårgasgranater rakt in i folkmassan.

Gustav Fridolin, MP:s språkrör, som är i Kairo  beskriver folksamlingen på torget,”som navet för årets uppror mot Mubarakregimen”:

– Det finns folk med slips, med slöja, med kort kjol, alla möjliga. De jobbar för en bättre värld som min dotter ska växa upp i. När jag ser med vilket mod de gör det, blir jag glad. Hoppet får inte slockna, säger Fridolin.(AB)som

Sent på söndag  eftermiddag  fylldes åter  Tahrirtorget med tusentals och åter tusentals demonstrerande efter att ha skingrats av  kravallpolis.  Enligt Al Jazeera ska ytterligare tre demonstranter dödats under dagen.

Revolutionen är på intet sätt avslutad.  De som kämpar för demokrati har en lång väg framför sig.  En dag som denna är det  svårt  att föreställa sig att ett fredligt parlamentsval ska kunna hållas i landet om mindre än en vecka.

Det som pågår är utan tvekan den allvarligaste konfrontationen mellan Egyptens revolutionärer och militärjuntan sedan Mubaraks fall. Att demonstranterna igår lyckades återta torget från säkerhetsstyrkorna och försvara det under ett mer än ett dygn är ett tydligt tecken på det växande missnöjet med militärledningens sätt att hantera övergångsperioden och allt tydliga anspråk på makten.(Från Kairo till Världen)

Al Jazeera rapporterar på sin liveblogg och sänder direkt.

Grön ungdoms båda språkrör, Rebecka Carlsson och Björn Lingren  befinner sig också i Kairo  och hamnade mitt i oroligheterna.  De liverapporterar via Twitter och Rebecka uppdaterar också sin blogg kontinuerligt.

Media: SR,1,2, Reuters, SvD123, DN,1,3,  Ex, Svt,1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments