Norge tillbaka till status quo?


Om oljan tar slut i Norge påverkas även Sverige.

På västkusten  har huspriserna ökat i en takt som ingen kunnat drömma om tack vare den starka norska kronan.  Många norrmän har valt att bosätta sig på den svenska sidan av gränsen av ekonomiska skäl. Det är dyrt att leva i Norge.  Samtidigt långpendlar många svenskar till Norge. Inte minst här på kusten. Många är de svenska ungdomar som under en period tagit de jobb som norrmännen ratar.

Stämmer prognosen kommer den norska oljan vara slut om åtta år.  Vem vet kanske strömmen vänder igen. Vi som är gamla nog minns hur våra föräldrar  åkte till Norge för att köpa billigt socker och marmelad. Det var länge sedan den strömmen vände. Idag översvämmas kustsamhällena av norrmän på shoppingrunda under sommarmånaderna.

Vad värre är är att den globala tillgången på olja börjar närma sig den punkt då efterfrågan överstiger tillgången. Det kommer att få följder som är svåra att överblicka.

Bloggat har Svensson gjort
Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jobba i Norge
12 years ago

Norge är ett litet land till befolkning men nästan lika stort som Sverige i yta. Jag tror neppe att strömmen till Norge och tillgång på jobb kommer att minska snarare skalera. SSB skrev senast att 200.000 nya jobb är beräknat 4 år fram i tid och att Norge inte har nog med arbetskraft för att tillsätta jobben.
/Björn