Sharialagar eller militärdiktatur?

Den arabiska våren snöptes i sin linda.

När vallokalerna stängts och de flesta röster räknats i Egypten  utropade sig bägge presidentkandidaterna som segrare. Två kandidater till presidentposten där utgången kan kvitta. Militären har upplöst parlamentet och lagt den lagstiftande makten och budgeten  under sitt mandat. Landet saknar konstitution och den kommande presidentens position är rejält kringskuren.

Spelar det då någon roll om islamisten Mohammed Musri eller militärens man och Mubaraks fd premiärminister Ahmed Shafiq vinner valet? Sharialagar eller militärdiktatur? Svaret beror på vem frågan ställts till. Mycket tyder dock på att egyptierna föredrar en islamist fram för en person som är en fortsättning på Mubaraks styre och militärens förlängda arm.

En annan sida av myntet är om militären kommer att respektera  en valutgång som ger brödraskapet tillgång till presidentposten om Mohammed Musri står där som segrare i presidentvalet.

Utan en lagstiftande församling på sin sida och statskassan i militärens händer då militären lagt beslag på statskassan kommer Mohammed Musri få svårt att uppfylla några som helst vallöften.

Media:AB123 GP1 DN1234 Svd1234 SR


Andra om , , ,, , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments