Den arabiska vårens frukt?

I natt skrevs historia. Ännu en diktator har fallit, flytt eller kanske dött.

För säkerhets skull ska Nato fortsätta att bomba  regeringspalatset utifall Khadaffi gömt sig i något skrymsle. 1300 har dött och 5000 skadats under gårdagens attacker på Tripoli sägs det. Men vem vet det är kanske bara rykte eller illasinnad propaganda. vem ska man lita på? Finns det några säkra källor? Under nattens dramatiska händelser var det sparsmakat från Public Service. Ett är i alla fall säkert och det är att oljepriserna fallit.

En berättigad fråga är hur lång tid det kommer att ta innan USA börjar fördela oljerikedomarna till sig själv. Oljan är i alla fall säkrad, Khadaffi ur spel och vad som kommer att hända i Libyen är ännu oskrivet. Risken finns att samma scenario som i Irak upprepas med inbördes strider som sliter sönder landet. När segerruset lagt sig är det då maktkampen startar och hämnden tar ut sin rätt mot Khadaffis handgångne män och demokratin skjuts på framtiden? USA och Nato lär vara behjälpliga i det läget men vilken sida ska man då ställa sig på? Rebellstyrkorna är långt ifrån någon  enhetlig massa.

Är detta frukten av den arabiska våren? Istället för diktatur under Mubarak en militärdiktatur i Egypten och ett nytt Irak i Libyen? Oljan är säkrad.

Bloggat: M Moberg, Svensson

Media: AB1,2,3, Svd1,2,3,4,5,6,7, Dn1, 2,3,4, 5,6
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 comments for “Den arabiska vårens frukt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.