Vill Israel till varje pris ha krig?

Står hela ledarredaktionen bakom Dagens Nyheters ledare med rubriken ”Ta hotet på allvar”? Sedan när undertecknas ledarartiklar med DN? Vi får vara tacksamma över att det inte är ledarredaktionen eller skribenten/skribenterna av artikeln som har avgörandet i sin hand.  Hotet som åsyftas är Irans påstådda  utveckling av kärnvapen och en israelisk attack mot anläggningarna.

Nu avslöjas att israelisk militär bryter mot alla konventioner och spionerar på iransk mark iklädda fiendens uniform.  Länge har Israel mullrat och också försökt förmå president Obama att ge tummen upp för ett anfall. Hittills har amerikanerna legat lågt och utåt visat en återhållsam hållning.

Vilken slutsats kan man dra av uppgifterna om att Israel har spioner inne i Iran utklädda i iransk uniform?  Vad är det Israel vill åstadkomma? Att spionerna grips och fängslas  för att sedan kunna gå till motattack och frita? Provocera fram ett krig mellan Iran och Israel för att påverka maktbalansen i området?  Ett krig skulle kunna bli startskottet på något som ingen kan förutse.  Dagens Nyheters ledarartikel gör ett klart ställningstagande:

Ett första steg borde vara att med både morot och piska få landet att leva upp till ickespridningsavtalet, till exempel genom att sluta obstruera atomenergi­organet IAEA:s inspektioner. Det är upp till Iran att visa att kärnkrafts­programmet är civilt.

Inte ett ord om    Israels icke-officiella atomvapenprogram.  Vare sig  IAEA eller någon annan har fått inspektera Israels kärnvapen. Var de finns och i vilket antal är en väl dold hemlighet.Ledarredaktionen  läser uppenbarligen inte heller artiklar på tidningens egna  nyhetssidorna. I Dagens Nyheter  den  18 mars står att läsa:

Israels spionorgan Mossad har samma uppfattning som kollegerna i USA om Irans atomambitioner, skriver New York Times. Tidningen har tidigare rapporterat att USA:s underrättelseanalytiker inte har hittat bevis på att Iran bygger kärnvapen.

Israeliska politiker anser sig veta bättre och får medhåll av ledarskribenten/-skribenterna i Dagens Nyheter. Är uppgifterna i DN korrekta   kan infiltrationen på iransk mark vara upptakten till att ett krig bryter ut som kan få ödesdigra konsekvenser för inte bara befolkningen i Iran och Israel utan för hela området. Inte kommer USA stillatigande stå bredvid och titta på. Hur kommer EU att agera?

Media: ab123, dn1, svd1, GP12, Ex

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 comments for “Vill Israel till varje pris ha krig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.