Vill Israel till varje pris ha krig?

Står hela ledarredaktionen bakom Dagens Nyheters ledare med rubriken ”Ta hotet på allvar”? Sedan när undertecknas ledarartiklar med DN? Vi får vara tacksamma över att det inte är ledarredaktionen eller skribenten/skribenterna av artikeln som har avgörandet i sin hand.  Hotet som åsyftas är Irans påstådda  utveckling av kärnvapen och en israelisk attack mot anläggningarna.

Nu avslöjas att israelisk militär bryter mot alla konventioner och spionerar på iransk mark iklädda fiendens uniform.  Länge har Israel mullrat och också försökt förmå president Obama att ge tummen upp för ett anfall. Hittills har amerikanerna legat lågt och utåt visat en återhållsam hållning.

Vilken slutsats kan man dra av uppgifterna om att Israel har spioner inne i Iran utklädda i iransk uniform?  Vad är det Israel vill åstadkomma? Att spionerna grips och fängslas  för att sedan kunna gå till motattack och frita? Provocera fram ett krig mellan Iran och Israel för att påverka maktbalansen i området?  Ett krig skulle kunna bli startskottet på något som ingen kan förutse.  Dagens Nyheters ledarartikel gör ett klart ställningstagande:

Ett första steg borde vara att med både morot och piska få landet att leva upp till ickespridningsavtalet, till exempel genom att sluta obstruera atomenergi­organet IAEA:s inspektioner. Det är upp till Iran att visa att kärnkrafts­programmet är civilt.

Inte ett ord om    Israels icke-officiella atomvapenprogram.  Vare sig  IAEA eller någon annan har fått inspektera Israels kärnvapen. Var de finns och i vilket antal är en väl dold hemlighet.Ledarredaktionen  läser uppenbarligen inte heller artiklar på tidningens egna  nyhetssidorna. I Dagens Nyheter  den  18 mars står att läsa:

Israels spionorgan Mossad har samma uppfattning som kollegerna i USA om Irans atomambitioner, skriver New York Times. Tidningen har tidigare rapporterat att USA:s underrättelseanalytiker inte har hittat bevis på att Iran bygger kärnvapen.

Israeliska politiker anser sig veta bättre och får medhåll av ledarskribenten/-skribenterna i Dagens Nyheter. Är uppgifterna i DN korrekta   kan infiltrationen på iransk mark vara upptakten till att ett krig bryter ut som kan få ödesdigra konsekvenser för inte bara befolkningen i Iran och Israel utan för hela området. Inte kommer USA stillatigande stå bredvid och titta på. Hur kommer EU att agera?

Media: ab123, dn1, svd1, GP12, Ex

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mikael Karlsson
Mikael Karlsson
12 years ago

Det blir allt mer tydligt att DN’s ägare (som jag utgår ifrån är högst involverade i DN’s anonyma ledarartiklar) vill ha krig till varje pris. En incident mellan Israel och Iran kunde enkelt bli startskottet till en hela annan takt på fördrivandet av det palestinska folket.

Nicklas Eriksson
12 years ago

Tror jag också.

James
James
12 years ago

Iran har skrivit på icke-spridningsavtalet, det har inte Israel.
Vilket gör att Israel formellt får ha kärnvapen medan Iran inte får det. Sen är det en helt annan fråga om spionering, det får såklart inte Israel heller ägna sig åt och grips israleisk militär i Iransk uniform så är de rättslösa enligt alla avtal, protkoll och överenskommelser.
Historiskt sett så kan man förstå att det judiska folket är något paranoida, speciellt när en närliggande nations ledare säger sig ha som mål att utrota Israel.
Sen får man också betänka att Iran aldrig har startat något krig och ur deras synvinkel så behöver de nog kärnvapen som avskräckande medel gentememot Israel.
troligen vill inte nåt av länderna ha krig, men båda kan nog anse sig vara tvungna att starta ett..
En kan bara hurra för Israel loves Iran och Iran loves Irsael på facebook.

Tomas
Tomas
12 years ago
Reply to  James

”speciellt när en närliggande nations ledare säger sig ha som mål att utrota Israel”

Mig veterligen har Iran aldrig sagt sig ha som mål att utrota Israel. Har du källa på detta?

nitram
nitram
12 years ago

Givetvis, det är inte första gången dom försöker lura med USA. Man kan ju ta attacken mot USS Liberty som exempel. USA var den gången nära att kärnvapenbomba Egypten.