Vem äger sanningen om Syrien?

Den bild som svensk media ger av Syrien är bilden av en diktator som inte skyr några medel och dödar de som sätter sig upp emot regimen.


Oppositionen beskrivs som enad och de som vill folkets väl. De står för den arabiska våren mot tyrannen  Assad. Vad som sällan förmedlas är att oppositionen är splittrad och att det finns olika uppgifter om vilken sida som försätter civilbefolkningen i fara och mördar brutalt.  Vad som är desinformation och vad som är sanning är svårt att veta.  Klart är att civilbefolkningen far illa och att hundratals mördas dagligen. Flyktingströmmarna ökar och från flera håll beskrivs situationen som ett öppet krig.

Vi vet också att Turkiet, Saudiarabien  och USA förser delar av oppositionen med vapen vid den turkiska gränsen. USA samlar allierade för att sätta press på Assad att avgå. Så långt är jag med.

Anders Romelsjö visar i ett blogginlägg på jinge.se en annan bild under rubriken ”Sanningar om Syrien”. Ett kontroversiellt inlägg då det bryter mot vad som gjorts till sanning i media. Lennart Frantzell på bloggen Det Progressiva USA har reagerat på Anders artikel om Syrien .  Det är två inlägg som  borde kunna användas som underlag i samhällskunskapsundervisningen när det gäller kritisk granskning.

När Anders Romelsjö använder faktaargument och hänvisar till källor (om de är trovärdiga bör naturligtvis kontrolleras)  gör Lennart Frantzell tvärs emot. Han gör en personlig reflektion som riskerar att slå tillbaks på sin egen trovärdighet. När Franzell inser att Anders Romelsjö inte är någon pensionerad gruvarbetare och  bitter gammalkommunist drar han efter andan och låter sig fascineras. Vad nu det  har med synen på Syrien att göra? Varför ska man misstro en pensionerad gruvarbetare men ha tilltro till en person som jobbat i USA i 25 år?  Vad som är intressant med Lennart Frantzells inlägg är när han gör några nedslag i  och dissekerar faktapåstående som Anders Romelsjö gör i sitt inlägg:

Att USA skulle ha “700 militärbaser i mer än 70 länder” är bara trams, och visar hur oseriös och helt ointresserad av sanningen som Anders Romelsjö är. USA är en helt öppen demokrati och vi vet till sista man hur många amerikanska soldater som är stationerade utomlands och även var varenda militärbas ligger.

En snabbkoll på Wikipedian visar att USA har baser i 28 länder, sju av vilka har under 200 man. USA håller också på att dra tillbaks truppstyrkor från Europa.

Den här Pentagon-länken visar till sista man var varenda amerikanska soldat befinner sig . Vi kan bl.a. se att Pentagon har 12 militärer vid amerikanska ambassaden i Stockholm, militärattachéer och marinkårssoldater.

Till det bör tilläggas att USA faktiskt helt och hållet har dragit sig tillbaks från Irak, man har inte en enda bas kvar där. Och man kommer också att dra sig tillbaks från Afghanistan på samma sätt. Något som även en USA-kritiker borde uppmärksamma.

Om Wikipedia ska anses vara en trovärdig källa finns det delade meningar om. En annan källa, National Post, en kanadensisk tidning ser annorlunda på USA:s militära närvaro:

Despite the pending troop withdrawals in Iraq and those in Afghanistan between now and 2014, the United States remains a superpower on a scale not seen since the days of the Caesars. With this in mind, the National Post’s Richard Johnson takes a look at the scale of America’s forces.

CLICK FOR FULL-SIZED GRAPHIC (National Post)

Så vad ska man tro?

Hur sanningen än ser ut går det inte att komma ifrån att civilbefolkningen får betala priset för det som utspelar sig i Syrien. Att Assad är en diktator finns det  inget tvivel om. Att USA har ett ont öga till Iran  och att vägen dit kan gå via Syrien kan trots allt ha betydelse.

Media: ab1234   dn12345 gp12 svd123456 ekot123

Andra om: , , , , , ,


7 comments for “Vem äger sanningen om Syrien?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.