Vem äger sanningen om Syrien?

Den bild som svensk media ger av Syrien är bilden av en diktator som inte skyr några medel och dödar de som sätter sig upp emot regimen.


Oppositionen beskrivs som enad och de som vill folkets väl. De står för den arabiska våren mot tyrannen  Assad. Vad som sällan förmedlas är att oppositionen är splittrad och att det finns olika uppgifter om vilken sida som försätter civilbefolkningen i fara och mördar brutalt.  Vad som är desinformation och vad som är sanning är svårt att veta.  Klart är att civilbefolkningen far illa och att hundratals mördas dagligen. Flyktingströmmarna ökar och från flera håll beskrivs situationen som ett öppet krig.

Vi vet också att Turkiet, Saudiarabien  och USA förser delar av oppositionen med vapen vid den turkiska gränsen. USA samlar allierade för att sätta press på Assad att avgå. Så långt är jag med.

Anders Romelsjö visar i ett blogginlägg på jinge.se en annan bild under rubriken ”Sanningar om Syrien”. Ett kontroversiellt inlägg då det bryter mot vad som gjorts till sanning i media. Lennart Frantzell på bloggen Det Progressiva USA har reagerat på Anders artikel om Syrien .  Det är två inlägg som  borde kunna användas som underlag i samhällskunskapsundervisningen när det gäller kritisk granskning.

När Anders Romelsjö använder faktaargument och hänvisar till källor (om de är trovärdiga bör naturligtvis kontrolleras)  gör Lennart Frantzell tvärs emot. Han gör en personlig reflektion som riskerar att slå tillbaks på sin egen trovärdighet. När Franzell inser att Anders Romelsjö inte är någon pensionerad gruvarbetare och  bitter gammalkommunist drar han efter andan och låter sig fascineras. Vad nu det  har med synen på Syrien att göra? Varför ska man misstro en pensionerad gruvarbetare men ha tilltro till en person som jobbat i USA i 25 år?  Vad som är intressant med Lennart Frantzells inlägg är när han gör några nedslag i  och dissekerar faktapåstående som Anders Romelsjö gör i sitt inlägg:

Att USA skulle ha “700 militärbaser i mer än 70 länder” är bara trams, och visar hur oseriös och helt ointresserad av sanningen som Anders Romelsjö är. USA är en helt öppen demokrati och vi vet till sista man hur många amerikanska soldater som är stationerade utomlands och även var varenda militärbas ligger.

En snabbkoll på Wikipedian visar att USA har baser i 28 länder, sju av vilka har under 200 man. USA håller också på att dra tillbaks truppstyrkor från Europa.

Den här Pentagon-länken visar till sista man var varenda amerikanska soldat befinner sig . Vi kan bl.a. se att Pentagon har 12 militärer vid amerikanska ambassaden i Stockholm, militärattachéer och marinkårssoldater.

Till det bör tilläggas att USA faktiskt helt och hållet har dragit sig tillbaks från Irak, man har inte en enda bas kvar där. Och man kommer också att dra sig tillbaks från Afghanistan på samma sätt. Något som även en USA-kritiker borde uppmärksamma.

Om Wikipedia ska anses vara en trovärdig källa finns det delade meningar om. En annan källa, National Post, en kanadensisk tidning ser annorlunda på USA:s militära närvaro:

Despite the pending troop withdrawals in Iraq and those in Afghanistan between now and 2014, the United States remains a superpower on a scale not seen since the days of the Caesars. With this in mind, the National Post’s Richard Johnson takes a look at the scale of America’s forces.

CLICK FOR FULL-SIZED GRAPHIC (National Post)

Så vad ska man tro?

Hur sanningen än ser ut går det inte att komma ifrån att civilbefolkningen får betala priset för det som utspelar sig i Syrien. Att Assad är en diktator finns det  inget tvivel om. Att USA har ett ont öga till Iran  och att vägen dit kan gå via Syrien kan trots allt ha betydelse.

Media: ab1234   dn12345 gp12 svd123456 ekot123

Andra om: , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Morgan
Morgan
12 years ago

En bra förståelse för USA:s agerande såväl historiskt som i nutid får man genom att eftertänksamt studera Robert N Bellahs uppsats”Civil Religion in USA” Skriven i slutet av 1960- talet (Vietnamkriget) ger den en intressant bild av hur USA ser sin utrikes och försvarspolitik som redskap för gudomliga mål och ideal. Kompletterar alltså de ekonomiska och politiska analyserna. Märkligt nog har Bellahs uppsats lyst med sin frånvaro i i alla fall svensk USA- debatt.

Anton
Anton
12 years ago

När USA trappat/trappar ner närvaron i Irak och Afghanistan stärker de sin närvaro i Asien och Stilla Havet .
Källa

Strange Days
Strange Days
12 years ago

”Det växande inbördeskriget i Syrien oroar USA djupt, säger både utrikesdepartementet (UD) i Washington och militärhögkvarteret Pentagon. Och nu förstärker USA:s flotta sin närvaro i Mellanöstern med två hangarfartyg, sade Pentagontalesmannen George Little på måndagen.”

Först värvar USA/Israel kriminella, ger dem pengar och beväpnar dem. Detta har pågått sedan ett antal år… Sen gör man utspel om att man är oroad. Jag är konservativ USA – vän men i detta fall når hyckleriet oanade höjder. Hur dumma tror de att folk är? De har skapat konflikten helt och hållet. Jag hatar oärlighet.

Att se det hela utvecklas i realtid och läsa lögnerna i tidningarna vartefter de trycks ger mig en fadd smak i munnen. Propagandakrig javisst, men att vi ska behöva vara med om detta ännu en gång… Historien upprepar sig

Daniel
Daniel
11 years ago

En snabbkoll på Wikipedian visar att USA har baser i 28 länder, sju av vilka har under 200 man. USA håller också på att dra tillbaks truppstyrkor från Europa.

Följer mand din egen länk — ”150 countries around the world, with 172,966 active-duty personnel ”

150 är inte 28 länder.