USA överger palestinierna.

USA går Israels ärenden. Om palestinierna ansöker om att få bilda en egen stat hos FN dras stödet det amerikanska stödet  in. Kongressens hot mot palestinierna kan inte vara tydligare.

USA:s representanthus varnar palestinierna för att söka FN-erkännande av en egen stat. Palestinierna riskerar mista USA-bistånd om de driver frågan vidare innan de är ense med Israel om statsbildningen, enligt beslutet på onsdagen.

Tidigare har USA-senaten riktat en liknande varning.(SR)

Bakgrunden är att att den palestinska myndigheten på Västbanken planerar att söka erkännande av en palestinsk stat inom gränserna som gällde före sexdagarskriget 1967. Det är orsakat av  att samtalen med Israel brutit samman än en gång.

I över sextio år har palestinierna behandlats  som andra klassens människor av staten Israel. Israel en stat som i sin iver att mota bort palestinierna från Västbanken lagt under sig mer och mer mark och dessutom byggt en hög mur, en apartheidmur som skapat en odräglig livssituation för palestinierna. En säkerhetsmur kallar Israel muren. I Gaza fortgår den israeliska blockaden och livsviktiga mediciner och byggnadsmaterial kan inte föras in.

När Ship to Gaza försöker rikta världens blickar mot blockaden stoppas och saboteras fartygen när det är Israel som borde ställas inför skampålen. Nu hotar USA palestinierna istället för att rikta hotet mot den stat som ständigt bryter mot folkrätten. Hur USA kan agera så är för mig en gåta. Det befrämjar inte freden i området utan förlänger en i längden ohållbar situation för såväl palestinierna som den israeliska befolkningen.

Vilka   motiven till USA:s agerande är är svårt att veta.  Ett faktum är att den demokratirörelse som sveper över arabvärlden utgör ett  hot mot  USA:s hegemoni i området. Israel kan  bli den enda plattformen för inflytande som blir kvar när den arabiska våren fått fotfäste. I det läget  väger den palestinska befolkningens väl och ve lätt i amerikanska ögon.

Frågan är om omdömet i framtiden  om de som stött Israels politik  blir detsamma som en gång riktades mot de som stod på apartheidregimens sida i Sydafrika.

Bloggat: Jinge om vad som ligger bakom USA:s krav. Martin Moberg om var står  EU i Greklands  kvarstad av Ship to Gaza?

Media: SR Svt AB Ex DN1 Svd1 GP1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Juholt, Politik, Journalistik, Alliansen, Val 2014, Media ex ab1 dn1 svd ekot svt Läs också annarkia 1 2 humanlabrat johannes k&å […]

Kalle
13 years ago

Har landet USA någonsin brytt sig om folket i Palestina eller Gaza?