Svenskt erkännande av Palestina?

Blir kongressen ett avstamp för ett svenskt erkännande av ett fritt Palestina?

I sitt avskedstal till extrakongressen hann  Mona Sahlin även med att rikta  sina blickar utanför Sveriges gränser och  gav ett rakt besked om sin syn på Israel Palestinakonflikten.   Hon  tror på två stater  Israel och Palestina och  citerade Anna Lindh:

– Frågan är hur högt priset för fred ska bli för de båda folken, säger hon.

– Jag vill att Sverige ska bli det första landet i EU att erkänna ett fritt Palestina. Det är vårt förbaskade ansvar. (DN)

Hon pekade på att   i takt med bosättningarnas utbyggnad så försvinner tvåstatslösningen allt mer och att Israels ockupation kränker folkrätten.

En eloge till Mona Sahlin som inser att ett erkännande av ett fritt Palestina är ett steg på vägen mot verklig fred i området. Utan ett eget land kommer palestinierna för evigt att leva som flyktingar, utsatta och skyddslösa.

Vad hon mer sa kommer så många andra att skriva om.

I går fortsatte Israel att fälla bomber över Gaza som hämnd för raketbeskjutning. Frågan är. Vem ska skydda den palestinska befolkningen . När kommer det internationella samfundet att få kurage nog att även skydda luftrummet ovanför Gaza från bombattacker mot civila?

SvD Direktrapportera från kongressen. Aftonbladet gör detsamma och de flesta andra större mediahus likaså. SVT- forum sänder direkt.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jerry
Jerry
13 years ago

Jag håller med om ett svenskt erkännande av staten Palestina, men då skall det vara fred mellan Israel och Palestina!

xxx se kommentarsreglerna!

Egon Berglund
13 years ago
Reply to  Jerry

När världens stater erkände staten Israel låg den i krig med sina grannar. jag håller med ”En eloge till Mona Sahlin som inser att ett erkännande av ett fritt Palestina är ett steg på vägen mot verklig fred i området.”

Jerry
Jerry
13 years ago
Reply to  Egon Berglund

Egon, försöker du lura folk med påståenden som ”När världens stater erkände staten Israel låg den i krig med sina grannar.”?

Skall man tro DIG eller fakta som alla kan läsa i http://sv.wikipedia.org/wiki/Israel#Historia?
Efter att FNs Generalförsamling (UNGA 181) hade röstat igenom att dela det brittiska mandatområdet Palestina i en judisk och en arabisk del började de palestinska och andra irreguljära arabiska styrkor ett krig mot israeliska städer och samhällen. (Palestinakonflikten, 1994, Studentlitteratur av docent Sune Persson). Staten Israel utropades av David Ben-Gurion den 14 maj 1948, samma dag som de brittiska soldaterna lämnade området och efter det att det brittiska mandatet i Palestina löpt ut. De omkringliggande arabstaterna, som tillsammans med palestinierna varit emot FN:s beslut att dela det brittiska mandatet i en judisk och en arabisk del, förklarade krig med den nybildade staten. Efter hårda strider lyckades den israeliska armén Haganah slå tillbaka och erövrade även områden som inte skulle tillfalla Israel enligt delningsbeslutet.

Korrekt skall vara korrekt!
När världens stater erkände staten Israel då var den erkända (nybildade) staten under ANGREP av arabländerna!

trackback

[…] är igång. – Staffan Lindström om kongresstarten. – Malin Jonason om kongressens början. – Annarkia om Monas palestina-utspel. – HBT-sossen om socialdemokratiska behov. – Monas tal S-kongressen […]